Internett-avgift skal betale rettighetshaverne

Kazaa har gått sammen med Verizon, og vil betale musikere og artister direkte for nedlastinger på P2P-tjenestene, CD-brenning og lignende. Platebransjen liker det definitivt ikke.

Fildelingstjenesten Kazaa lanserer nå et initiativ som kanskje vil skremme platebransjen mer enn den piratvirksomheten som hevdes foregå på Kazaa-nettverket.

Sammen med telekom-selskapet Verizon går de nå ut og foreslår at programvareselskaper som Kazaa, selskaper som lager brennbare CD-plater, maskinvareleverandører og ISP-er går sammen og samler penger for å betale artistene direkte. Det skriver USA Today.

Verizons visepresident Sarah Deutsch foreslår en copyrightavgift for Internett, slik at P2P-distribusjon av typen Kazaa, MusicCity og nå lett avdøde Napster skal kunne fortsette å fungere uten å bli økset av platebransjen, samtidig som rettighetshaverne får kompensasjon for bruken av verkene deres.

Verizon er ingen hvem-som-helst. Selskapet hadde en omsetning på mer enn 500 milliarder kroner i 2001, og har nærmere 12 millioner kunder i USA, ifølge årsrapporten.

Sjefen for Recording Industry Association of America, Hilary Rosen, kaller forslaget latterlig og det mest ukloke hun noensinne har hørt.

Jim Guerinot, manager for No Doubt, Beck og Offspring, og styremedlem i Recording Artists Coalition, mener idéen er god. - Enhver modell som sikter på å gi penger til artistene er verdt å se på, sier han. Selv har han fjernet alle sine artister fra platebranskens offisielle nettsatsing Pressplay, med den begrunnelse at artistene ikke fikk betalt.

Han er irritert på at platebransjen har forsøkt å slåss mot teknologien med egne alternativer som i sin tur har blitt på det nærmeste avvist av forbrukerne, skriver USA Today.

MusicNet og Pressplay tilbyr musikkfiler til lytting og nedlasting, men ikke i det populære MP3-formatet og ikke på noen måte som gjør det enkelt å overføre musikken til bærbare spillere eller brennes til CD-er.

- Det er som om jeg skulle åpne en videobutikk, kreve ti ganger så mye penger som alle andre, og tilby videoer i Beta-format. Samme hva slags forretning du driver - når du har milliarder av nedlastinger så sier du ikke at du skal ignorere det markedet og prøve å skape noe annet.

Til toppen