Internett knekker bokhandlere

Små, uavhengige amerikanske bokhandlere gir opp på grunn av konkurransen fra merkevarer som Amazon.com på Internett. Kundene bruker butikkene som utstillingsvindu og drar hjem for å handle via nettet. Et av de første ofrene ligger i Silicon Valley.

I 20 år har Printers Inc. i Palo Alto vært et litterært samlingssted og en institusjon i en by dominert av Stanford-universitetet og nyrike teknologigründere. I mars stenger den dørene for godt. Ifølge eierne er konkurransen fra nettbaserte selgere som Amazon.com, Barnesandnoble.com, Netbooks.com og 1stBooks Library tuen som velter lasset.

Økte husleieutgifter har også gjort det vanskelig for den tradisjonelle bokhandelen å overleve – også det et resultat av den teknologidrevne boomen i området.

Paradoksalt nok har Printers Inc. hatt spesiell tiltrekning på mange av gründerne bak den eksplosive veksten i nettbasert forretningsvirksomhet. Mange av dem er utdannet ved Stanford og har vært trofaste gjester når forfattere som Kurt Vonnegut, Tom Wolfe, Norman Mailer og Amy Tan har kommet for å lese fra sine bøker.

Konkurransen fra store bokhandlerkjeder har i lang tid truet mindre, uavhengige forretninger, og er utgangspunktet for den populære nye filmkomedien "You've Got Mail" med Tom Hanks og Meg Ryan. San Francisco-området har i lang tid greid å stå imot denne trenden, med et uvanlig stort antall små bokhandlerforretninger for spesielt interesserte – en tradisjon fra Jack Kerouac og beat-generasjonens dager. Nå frykter mange at Internett skal ta knekken også på dem.

Trenden er den samme overalt: Stadig flere kunder stikker innom den lokale bokhandelen bare for å bla og titte – for så å dra hjem og bestille bøkene via Internett. Bestyrer Richard Labonte ved Different Light Bookstore i San Francisco forteller om en kunde som nylig bladde gjennom 16 større bildebøker i butikken. Ekspeditøren spurte om han ville legge noen av dem til side. "Nei, jeg skal kjøpe dem online," svarte kunden.

Men uavhengige bokhandlere sitter ikke stille og lar det skje. Sammen med den amerikanske bokhandlerforeningen har de tatt initiativ til å etablere et eget websted for å samordne nettbasert handel for små butikker.

Til toppen