Lederintervjuet

Sluttet i jobben for å starte eget IT-selskap. – Mange av våre beste konsulenter har ikke høyere utdanning

– De beste er de som virkelig brenner for faget, sier Tor Lambrechts. Han leder et selskap med suksess – selv om han har kun videregående skole.

Daglig leder og country manager Tor Lambrechts i Conscia Norge.
Daglig leder og country manager Tor Lambrechts i Conscia Norge. (Foto: Kurt Lekanger)

– De beste er de som virkelig brenner for faget, sier Tor Lambrechts. Han leder et selskap med suksess – selv om han har kun videregående skole.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

OSLO (digi.no): I 2010 sluttet Tor Lambrechts i jobben som senior nettverkstekniker og konsulent i Datametrix (nå Telenor Inpli) for å helt alene starte opp selskapet Pundit Networks. Selvlært og med kun utdanning fra videregående skole var fallhøyden stor. Men selskapet bygget seg sakte, men sikkert opp – før det i 2016 ble kjøpt opp av det danske selskapet Conscia, og byttet navn til Conscia Norge. 

– Jeg startet selskapet i 2010, da som et rent konsulentselskap på Cisco-siden, med Cisco-fokus. I 2015 begynte vi å selge mer løsninger, fremfor å bare drive med konsulenthjelp, sier Lambrechts.

Han forteller at danske Conscia spurte Cisco om de visste om noen passende Cisco-partnere de kunne kjøpe opp for å etablere seg i Norge. 

– Da dukket vårt navn opp, og da gikk det faktisk bare to måneder fra vi startet dialogen til vi ble kjøpt opp av dem. 

Kombinerte pappaperm med kontraktsforhandlinger

Den gangen var det bare 12 ansatte i selskapet, og Lambrechts kan fortelle om vanvittig travle dager – spesielt i perioden rundt oppkjøpet. 

– Det var en hektisk periode. Jeg skulle avslutte regnskapet, gjøre alt med revisjon med PwC, ordne kontraktsforhandlinger og mye annet – alt mens jeg var i pappapermisjon. Det var svigermor som måtte ta seg av innkjøringen i barnehagen, ler Lambrechts. 

Det å bli en del av Conscia gjorde imidlertid at selskapet fikk et helt annet moment i markedet enn de hadde hatt tidligere, forteller han. Det at selskapet ble gullpartner av Cisco på bare åtte måneder var medvirkende årsak til det. Gullpartner-programmet går mye på kompetanse, som sertifiseringer av konsulenter, samt krav til prosjektledelse, serviceapparat, kundebehandling og så videre. 

– Vi kan én ting – og det er Ciscos produktportefølje. Og den kan vi fra A til Å. Vi har troen på at ved å fokusere og spesialisere oss på det, så er det det vi blir best på. Det er bedre enn å være den allmennleverandøren som kan litt om alle produsenter og alle fagfelt. Hvis en kunde vil ha Cisco på nettverk, så blir vi en «trusted advisor». 

(Artikkelen fortsetter under)

Conscia holder til i Universitetsgata, midt i Oslo sentrum
Conscia holder til i Universitetsgata, midt i Oslo sentrum. Foto: Kurt Lekanger

Ifølge Regnskapstall.no hadde selskapet en omsetning i 2017 på 42,7 millioner, opp fra 16,2 millioner i 2016 – og selskapet gikk med 2,1 millioner i pluss i fjor. Hele Conscia-gruppen omsetter for rundt 2 milliarder kroner.

Tøffe tak i starten

– Hvordan var det å si opp jobben for å starte for deg selv?

– De jeg jobbet hos (Datametrix. Red. anm) mistet en rammeavtale med en kunde. Denne kunden likte godt meg, og spurte om jeg ikke kunne gå ut og starte mitt eget selskap slik at de kunne leie meg inn. Så ballet det på seg, og til slutt var vi tre stykk som jobbet mot denne kunden.

Deretter ble det ansatt flere konsulenter som skulle jobbe med andre oppdrag, helt til de var 12 ansatte da de ble kontaktet av Conscia i 2016. Lambrechts kan fortelle om mye hardt arbeid i gründerfasen av selskapet.

– Den gangen drev vi jo med veldig mye, og måtte vi gjøre alt selv. Vi skulle bygge selskapet, samtidig som vi gjorde alt av regnskap selv, HR, lønn, salg, og så videre. Salgsavdelingen etablerte vi først etter at vi ble kjøpt opp. 

– Det har vært en spennende reise, men det har krevd mye innsats og mange timers jobbing. 

Ikke opptatt av utdanning

Lambrechts har i alle år jobbet som konsulent og nettverkstekniker, og har fagbrev i serviceelektronikk fra videregående skole. Han mener det er mange andre ting enn kun utdanning som bør avgjøre om noen får en jobb hos dem.

– Jeg har selv kun videregående. Og det ser vi på veldig mange av konsulentene våre også. Selv blant de aller beste så er det få som har bachelor eller mastergrader. Kanskje bare to-tre. 

Om de har en master eller en bachelor, det har ofte veldig lite å si

Han er litt oppgitt over tendensene i markedet til at mange IT-selskaper setter krav til at konsulentene deres må ha en bachelor eller mastergrad. 

– Vi ser det både innenfor utvikling og innenfor nettverk, at de som er ekstremt dyktige – det er de som virkelig brenner for faget. Det er de som har gjort dette her siden de var 14-15 år gamle, og virkelig lever seg inn i det. Om de har en master eller en bachelor, det har ofte veldig lite å si. 

Høyere utdanning er likevel ikke bortkastet, understreker han.

De som er ekstremt dyktige – det er de som virkelig brenner for faget

– Vi ser at de som har en master eller bachelor, ofte er mer strukturerte. De har lært metoder, og jobber ut fra et visst arbeidssett.

– Men hvis dere ikke bruker utdanning til å sile ut hvem dere skal kalle inn til intervju, hvordan gjør dere det da? Hvordan finner dere de dyktigste folkene som er selvlærte?

– Vi bruker i stor grad Linkedin, og så er det mye nettverk, hvem kjenner hvem. Folk her kommer fra andre arbeidsplasser, hvor de vet om folk som er dyktige. Så prøver vi å appellere til disse menneskene. 

Få med deg denne kommentaren: Fabeldyrene i IT-bransjen

Måtte gå ned i lønn – men få har sluttet

Lambrechts sier at Conscia nå er konkurransedyktige på lønn, uten at de skal ligge helt i toppen. Men i oppstartsfasen av Pundit Networks måtte veldig mange faktisk gå ned i lønn for å begynne hos dem. 

– Da skal du virkelig finne de rette menneskene. De fikk riktignok aksjer. Dette er de mest lojale menneskene, for de kom inn på helt andre premisser. For disse er ikke lønn hovedpremisset for å bytte arbeidsplass. Det er det sosiale, hva de kan bidra med, hvordan de kan være med og definere kulturen og drive selskapet. 

Moro på jobb: En av de ansatte har importert denne Jubeat-arcademaskinen fra Japan. Den bråker som et uvær, og brukes av både ansatte og kunder som er innom.
Moro på jobb: En av de ansatte har importert denne Jubeat-arcademaskinen fra Japan. Den bråker som et uvær, og brukes av både ansatte og kunder som er innom. Foto: Kurt Lekanger

Fokus på kunnskap er noe av det viktigste for å tiltrekke seg og holde på de beste folkene, mener gründeren. Det er over 130 konsulenter i hele Conscia-gruppen, hvorav over 50 har Cisco-sertifiseringen CCIE.

– Det er en av de største andelene i Europa, så det er et ekstremt kompetansemiljø – og bra samarbeid på tvers av landene. 

Elleve av de tolv som var med de første årene da selskapet het Pundit Networks er med i selskapet fortsatt, noe Norge-sjefen mener er et godt tegn på at folk trives.

– Det var også noe av premissene da vi ble kjøpt, at vi skal ha stor selvstyringsrett. Vi bestemmer lokal strategi selv. Noen avgjørelser tas på gruppenivå, men lokale strategier, eksekvering og lokale budsjetter er opp til hvert enkelt land. Slik må det være for at man skal ha denne «lite selskap» og gründerfølelsen hvor de ansatte føler at de er med på å bestemme. 

Det å ha lokaler i sentrum av byen er også noe Lambrechts mener er viktig. Det gjør at det er lettere å få til sosiale arrangementer, middager, fredagspils eller annet.

– Det sosiale miljøet blir bedre med en gang du er i sentrum. Holder du til ute på Lysaker eller andre steder så kjører alle bil, og alle drar hjem etter jobb. 

Les også: Unge utviklere ville ikke komme på jobbintervju på Lysaker. Nå flytter selskapet til Oslo Sentrum (Ekstra)

Tøft arbeidsmarked

Nå er Conscia i vekst, og ansetter både konsulenter, arkitekter og selgere. Den norske avdelingen er fortsatt liten, med 28 ansatte midt i Oslo sentrum – men målet er å øke til rundt 35 i løpet av det neste året. Totalt er det i overkant av 350 ansatte i hele Conscia-gruppen, som har hovedkontor i Danmark og avdelingskontorer i Norge, Sverige og Nederland. Senere i år åpnes også et avdelingskontor i Stavanger.

 – Vi har gjort mye på salg, ordre og prosjekt. Men vi ansetter også en god del konsulenter, og da typisk arkitekter. Gjerne folk med lang fartstid, typisk CCIE-er (Cisco Certified Internetwork Expert. Red. anm.) med ti til 15 års erfaring. Vi har også et driftssenter med syv-åtte ansatte. 

– Merker dere mangelen på IT-folk, og hvordan går dere frem når dere rekrutterer?

Det gir en mye høyere troverdighet om vi går til dem direkte, enn om de blir kontaktet av et rekrutteringsbyrå

– Det er et tøft arbeidsmarked. Vi bruker mye tid og ressurser på det, og vi har fått tak i veldig mange bra mennesker. 

Lambrechts forteller at de bevisst unngår å bruke rekrutteringsbyråer. I stedet headhunter de selv de menneskene de ønsker. Selskapet bruker sjelden tradisjonelle stillingsutlysninger. 

– Vi er veldig målrettet på hvem vi ønsker å ansette, som vi mener er riktig og som passer inn i profilen vår. Det gir mye høyere troverdighet om vi går til dem direkte, enn om de blir kontaktet av et rekrutteringsbyrå. 

Mener det er viktig å si ja kun til det de kan best

Lambrechts ser fortsatt på Datametrix, eller Telenor Inpli som det heter nå, som den største konkurrenten – og det selskapet som er mest sammenlignbart med Conscia.

Atea og de andre store IT-konsulentselskapene er også konkurrenter, men Conscia har valgt å spisse seg mye mer enn mange av de andre IT-selskapene.

Det at selskapet har spesialisert seg på ett område de kan veldig godt, har vært viktig for at det har gått såpass bra som det har gått, sier Lambrechts.

– Det at vi klarer å si nei, er noe av det jeg tror har gjort at vi har hatt suksess. Hvis vi ikke har mennesker eller klarer å gjennomføre et prosjekt, så sier vi heller nei. 

Les også: Dette er Norges 100 mest lønnsomme IT-selskaper (Ekstra)

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen