Intet nytt fra virusfronten

Etter at Nimda-kaoset herjet fra seg, har det vært ganske stille på virus-fronten. Men nå er det på'n igjen

Etter at Nimda-kaoset herjet fra seg, har det vært ganske stille på virus-fronten. Men nå er det på'n igjen

Det ble en stund spekulert i at Sircam-ormen kunne lage mer trøbbel tirsdag 16. oktober 2001. Deretter ble det avkreftet av en rekke antivirusleverandører, som stort sett trakk på skuldrene og sa at, "næsj, det blir vel ikke noe spesielt", eller "njaaa, det er noe feil i koden på Sircam så det blir nok ikke noe av, nei".

Ingen grunn til hysteri, altså.

Sircam er fortsatt en av de mer populære virus ute i det fri, med andre- og tredjeplasser på plagestatistikken til flere antivirusselskaper. Men selv om ormen fortsatt herjer, er det ingenting imot tidligere i høst, da den spydde ut konfidensielle militære dokumenter og annen sensitiv informasjon fra norske harddisker.

Likevel blir Sircam bare lillebror i forhold til Nimda-ormen, som gjorde livet surt for svært mange for ikke så lenge siden.
Dermed er folk begynt å slappe av igjen, etter å ha blitt totalt krønsja av en Nimda-luring som i verste fall smittet alle som ikke hadde oppgradert nettleseren sin med de siste patchene. Og hvem er det som gjør det, da?


Likevel er det ikke alle som slapper av. digi.no skrev mandag om et mulig miltbrann-angrep på Microsoft. Det tok ikke lang tid før den første e-posten med spørsmål omkring denne skremmende miltbrann-bakterien ramlet inn i innboksen. "Hvorfor har jeg ikke fått signaturfiler fra Sophos (antivirus-leverandør, red. anm.) om denne?" var spørsmålet. Det kan man selvfølgelig le litt av - men faktum er at det er sunn paranoia slik som dagens dataormer og virus oppfører seg.


Både Norman og Virus112, og sikkert en hel del andre har opplevd storm av henvendelser etter Nimda-kaoset.

- Det er for ille at folk må skremmes til å passe seg for virus, sier de to leverandørene, nesten i kor.

Men folk har mye annet fore enn å passe seg for ormer og virus laget av digitale vandaler, og derfor har roen atter senket seg over befolkningen.

Men likevel: Det er ikke tid for å gå tilbake til slapp sikkerhet, klikke på alle vedlegg og glemme sikkerhetsoppdateringer - for et eller annet sted der ute sitter en eller annen virus-mekker og sikler og knegger over hvor mye skade hans neste kreasjon vil kunne lage.

Faktisk har en eller annen usivilisert fyr bestemt seg for å utnytte miltbrannhysteriet til å spre en VBS-orm kalt "Antrax Info".

Med andre ord - det er intet nytt å melde fra virusfronten.

Til toppen