BEDRIFTSTEKNOLOGI

Investerer 800 mill i nytt satellittprosjekt

Intensjonsavtalen fra oktober mellom Nera og Matra Marconi Space har utkrystallisert seg i en konkret avtale om å danne Euro-African Satellite Telecommunications (EAST).

Frode Eriksen
9. des. 1997 - 13:42

I tillegg til Marconi er televerket på Kypros (CYTA) og Matra Hautes Technologies medeiere i selskapet, som skal holde til i London

EAST er et geostasjonært kommunikasjonssatellitt-system for Europa, Afrika og Midtøsten, og selskapet tar sikte på å levere det nyeste innen mobil telefoni, fast telefoni og datatjenester i fjerntliggende strøk. Prosjektets totale kostnadsramme er beregnet til 800 millioner dollar. Avtalen om EAST ble undertegnet 5.desember.

Matra Hautes Technologies (Lagadère Group) i Frankrike og norske Nera har gått inn i prosjektet som medlemmer av det industrielle teamet.

Applikasjoner er utviklet for jordbaneposisjoner og frekvenstildelinger gjennom Radio Communication Agency i England. En avtale som ble gjort på den siste Verdenskonferansen for Radiokommunikasjon (WRC'97) som ble avsluttet i november i Genève, skal sørge for det regulerende rammeverket for regionale geostasjonære mobile satellittsystemer.

EAST-selskapet vil inngå avtaler med investorer og finansielle institusjoner for å sluttføre finansieringen av prosjektet, og EAST vil også forhandle om og avslutte en turnkey-kontrakt for å få satellitten i bane samtidig med det tilhørende jordsystemet. Et industrielt team, ledet av Matra Marconi Space, som også inkluderer Nera og Ericsson, vil implementere systemet for gjennomføring innen 2001.

Armand Carlier, administrerende direktør i Matra Marconi Space, sier: - Dannelsen av EAST, i etterkant av at vi nylig var med i Celestri, viser at Matra Marconi Space arbeider aktivt for å utvide markedet for teletjenester gjennom et kommersielt satellittsystem.

Direktør for Neras satellittvirksomhet, Bjørn Ove Skjeie, sier at dette bringer EAST-prosjektet et viktig steg fremover. Neras arbeidende styreformann, Frode Botnevik, er gått inn som styremedlem i EAST, med Skjeie som varamann.

Matra Marconi Space
Joint venture-selskap dannet av Lagadere i Frankrike og GEC i England og er Europas ledende produsent av satellitter. Selskapet sysselsetter 4.700 personer, halvparten i Frankrike og halvparten i England, og det har en omsetning i 1996 på 1,6 milliarder dollar, som dekker forskning og jordobservasjoner, militære observasjoner og kommunikasjon, telekommunikasjon og infrastruktur for jordsystemer, utskytning og bemannede ferder.
CYTA
Har gjort Kypros til et senter for telekommunikasjon i krysningen mellom Øst-Europa, Midtøsten og Afrika. Som leverandør av internasjonale teletjenester og fasiliteter, har CYTA vært med på å legge og drive undersjøiske fiberoptiske kabelsystemer som sikrer et bredt spekter av satellittjenester gjennom Intelsat, Inmarsat, Eurelsat og russiske satellittsystemer.
Matra Hautes Technologies
Et selskap i Lagardère Gruppen med aktiviteter innen jordbane, forsvar og telekommunikasjon. Omsetningen i 1996 var 25 milliarder franske franc.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.