KARRIERE

–Investerer for lite i kunnskap

Abelia mener norske bedrifter investerer for lite i ansattes kompetanse.

11. aug. 2011 - 11:22

NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, Abelia, har spurt norske arbeidstakere om hvordan bedriftene investerer i deres kompetanse.

Tallene er ifølge Abelia-leder Paul Chaffey ikke oppløftende lesning.

Kun 20 prosent av de spurte opplever at deres virksomhet i stor - eller svært stor grad investerer i utviklingen av deres kompetanse. Sørlendingene, inkludert Telemark er mest fornøyd (25 prosent), mens bare 18 prosent av vestlendingene opplever det samme.

Interessant nok er det de under 30 år (27 prosent), som opplever at deres kompetanse investeres i, mens det kun er 16 prosent av de over 50 år.

Det er Norstat som har gjennomført undersøkelsen på vegne av Abelia.

– Sannsynligvis er det en markedssvikt i bedrifters investering i medarbeidernes kompetanse, som igjen skaper en uheldig underinvestering i vår humankapital, sier Paul Chaffey, administrerende direktør i Abelia.

Abelia-sjef Paul Chaffey mener det legges for lite til rette for investering i kunnskap hos norske bedrifter.
Abelia-sjef Paul Chaffey mener det legges for lite til rette for investering i kunnskap hos norske bedrifter.

I en pressemelding fra foreningen peker de på at Statistisk Sentralbyrå (SSB) har beregnet at menneskelige ressurser sto for 73 prosent av vår nasjonalformue i 2008.

- Mens det er den kunnskapsbaserte økonomien som vokser, er virkemidlene tilpasset industrisamfunnets logikk. Det industrielle næringsliv har etablert ordninger knyttet til for eksempel avskrivningsregler, prosedyrer og regler for verdsettelse osv. Tilsvarende innsats og ordninger må på plass for det kunnskapsbaserte næringsliv. Medarbeidere med høy kompetanse som stadig videreutvikles er en forutsetning for framtidig vekst i Norge, sier Chaffey i en kommentar til Abelias undersøkelse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.