BEDRIFTSTEKNOLOGI

iOS og Android kommer til Windows 10

Oppsiktsvekkende åpenhet fra Microsoft.

Satya Nadella og hans team setter igjen utviklere i fokus.
Satya Nadella og hans team setter igjen utviklere i fokus. Bilde: Lucien.Knuteson
29. apr. 2015 - 21:21

Microsofts presentasjon som åpnet deres årlige utviklerkonferanse, Build, hadde noen riktig så store nyheter å by på. 

Noe av det mest oppsiktsvekkende er at Windows 10 på mobil vil kunne kjøre apper fra både Android og iOS. 

Det har tidligere vært snakk om en løsning for Android-applikasjoner på Windows 10, noe Microsoft-kjenneren Paul Thurrott kalte for selvmord, mens iOS-støtten er nytt.

Alt på Windows

Det vil kreve noe jobb fra utviklerne, men potensialet er likevel veldig stort. 

Microsoft vil tilby to utviklingssett som skal gjøre det enkelt å porte apper fra Android og iOS til Windows 10. Kort fortalt vil det la utviklerne gjenbruke svært mye av eksisterende kode, og publisere appene på Windows-plattformen med lite modifikasjon. 

For iOS skal det finnes programmeringsgrensesnitt utviklet av Microsoft som sørger for at iOS-koden skal kunne kommunisere med Windows. Utviklerne vil måtte rekompilere programvaren for at løsningen skal fungere.

Windows 10-butikken kan bli riktig så velfylt om utviklerne liker de nye initiativene til Microsoft.
Windows 10-butikken kan bli riktig så velfylt om utviklerne liker de nye initiativene til Microsoft. Bilde: Microsoft
 

For Android vil det være programvarebasert støtte i Windows for å kjøre Android-applikasjoner med færre modifikasjoner, der store deler av koden vil kunne gjenbrukes. Ideelt skal utviklerne etter hvert kunne bake inn spesifikke Windows-funksjoner inn i applikasjonene, for eksempel Cortana, Xbox Live eller hologrammer.

Les også: Bedre enn forventet fra Microsoft.

Det populære spillet Candy Crush Saga som nå finnes på Windows Phone skal ha blitt portet fra iOS med denne metoden, der Microsoft samarbeidet med utviklerne i all hemmelighet. 

Det koker ned til å la utviklerne lage apper for tre plattformer på en enkel måte, med mest mulig gjenbruk av kode. 

Microsoft kunngjør to metoder til å få appene inn på Windows-butikken, i tillegg til iOS- og Android-støtten. Utviklerne skal også kunne gjenbruke koden fra web-applikasjoner og .Net-applikasjoner. Slike tradisjonelle programmer vil altså kunne kjøpes og lastes ned fra Microsofts nettbutikk uten å måtte forholde seg til utviklernes egne løsninger. Ett eksempel på dette er Photoshop. Det å kjøre slike apper på Windows 10 vil også innebære noe virtualiseringsteknologier. Dermed blir det interessant å se hvordan det påvirker ytelsen.

Nettleseren på kanten

Microsoft viste også mye mer av sin nye nettleser. Den heter ikke lenger Project Spartan - det offisielle navnet blir Microsoft Edge. 

Edge vil støtte utvidelser utviklet for Googles Chrome - og Mozillas Firefox, som vil kunne enkelt konverteres til Microsofts format. I tillegg til dette påpeker Microsoft allerede kjente funksjoner: Cortana, notater på nettsider og lesemodus uten forstyrrelser. Muligheten til å kjøre utvidelser fra andre nettlesere, i likhet med applikasjoner fra andre operativsystemer, er uten tvil betydningsfull. Microsoft strategi om å være åpne for flest mulig brukere er i full effekt her.

En milliard Windows 10-enheter og støtte for apper fra konkurrerende plattformer er stikkordene.
En milliard Windows 10-enheter og støtte for apper fra konkurrerende plattformer er stikkordene. Bilde: Microsoft
 

Og flest mulig brukere er det selskapet sikter mot: Under presentasjonen uttalte Windows-sjefen Terry Myerson at de ser for seg en milliard enheter med Windows 10 i løpet av to til tre år. Det er en ambisiøs plan, og det faktum at Windows 10 vil være en gratis oppgradering i løpet av det første året etter lansering vil sikkert hjelpe til.

Les også: Ny Windows 10-versjon kan testes.

Integrasjon av tredjeparts-apper i Office er også noe som er på vei, og skal være en del av Office 2016-pakken. Et konkret eksempel: Å kunne bestille en Uber-bil fra avtaler som er lagret i Outlook-kalenderen. 

Dessverre er det fortsatt ikke avklart når Windows 10 kommer - det er fremdeles sommeren som er lanseringstidspunktet, uten en konkret dato. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.