iPaq som mobil web-server

Som nok et bevis på at distribuerte, likeverdige nettverk handler om litt mer enn Napster, lanserer et britisk selskap lommedata'n iPaq som P2P web-server.

Det britisk-amerikanske selskapet Endeavor Technology vil gjerne vise frem P2P-teknologien sin Magi, og har dermed installert den på en Compaq iPaq lommedatamaskin.

P2P (peer-to-peer)-teknologi, eller distribuerte nettverk med likeverdige klienter, er i vinden for tiden. Ikke bare er fildelings- og nettverkstjenester som Napster, Gnutella og nedlagte Scour basert på dem, men både Microsoft og Sun har antydet at de jobber med prosjekter basert på teknologien.

Magi-teknologien er et åpent P2P-system som lar nett-tilpassede enheter fra stormaskiner til lommedatamaskiner og PC-er operere i P2P-nettverk og kommunisere begge veier med hverandre, skriver selskapet i en pressemelding.

Magi er en 'tynn' server basert på web-serveren Apache. Den versjonen som kjører på iPaq-maskinens Windows CE operativsystem heter Magi Embedded, og lar iPaq kommunisere med andre datamaskiner som en likeverdig.

Selskapet mener teknologien gjør det enkelt å dele, utveksle og synkronisere informasjon for brukere som er avhengige av mobilitet. iPaq-en med Magi fungerer - akkurat som Napster - som en kombinert server og klient, hvilket gjør at data man legger inn i sin egen håndholdte kan hentes opp av andre brukere, både med lommedatamaskiner og PC-er.

Til toppen