– iPhone blir også «trykksensitiv»

Force Touch kan komme til mobiler.

– iPhone blir også «trykksensitiv»
Årets iPhone vil muligens kunne kjenne hvor hardt du berører skjermen, skriver Wall Street Journal. Bilde: action press/All Over Press

Apple introduserte noe de kaller for Force Touch i en del av sine nye bærbare på mandag. Både den helt nye MacBook og oppgraderte modeller av MacBook Pro med 13 tommers skjerm får den nye styreflaten. Trikset er at styreflaten kan ikke klikkes inn fysisk, men den kjenner igjen hvor hardt brukeren trykker med fingeren, og kan også gi tilbakemelding med delikat risting.

En tilsvarende løsning vil være innebygd i smartklokken Apple Watch.

Interessant nok kan man spore teknologien tilbake til en patentsøknad Apple leverte i 2006. 

Wall Street Journal siterer nå sine kilder i produksjonskjeden som hevder at den samme teknologien vil finne veien til iPhone, kanskje allerede til årets modell. 

Dette er selvsagt ikke offisiell informasjon, men man regner med at årets iPhone vil beholde det samme generelle designet og skjermstørrelsene til iPhone 6 og 6 Plus-modellene, noe som er selskapets tradisjon.  

De større skjermene egner seg imidlertid godt til nettopp denne type løsning som kan kjenne igjen hvor hardt brukeren berører skjermen. Det kan åpne for mange nye typer applikasjoner, det nevnes blant annet en teoretisk piano-applikasjon som skjønner hvor hardt man trykker tangentene, det kan også være nyttig i spill. 

Det er uavklart om teknologien også innebærer en slags mer avansert teknologi for tilbakemelding, eller om telefonens innebygde vibrasjonsmotor er bra nok. 

Informasjonen er som sagt ikke bekreftet, men nye iPhone-mobiler blir vanligvis lansert i september, det er altså rimelig å anta at teknologien vil vises frem da.