RESULTATERFINANS

iPhone-salget skyter til værs. iPad stuper

 

HURRATALL: Apples toppsjef Tim Cook kan igjen juble over meget god butikk. Men det iPhone, Mac og App Store som gjør det bra. iPad-interessen ser ut til å stupe.
HURRATALL: Apples toppsjef Tim Cook kan igjen juble over meget god butikk. Men det iPhone, Mac og App Store som gjør det bra. iPad-interessen ser ut til å stupe. Bilde: Stephen Lam/Afp
28. apr. 2015 - 08:27

Apple omsatte for 58 milliarder dollar (opp 27 prosent) med et overskudd på 13,6 milliarder dollar. Investorene kan juble over 2,33 dollar i utbytte per aksje i første kvartal, opp 40 prosent.

Resultatet som ble presentert mandag kveld er tidenes beste for Apple i et første kvartal.

- Vi er veldig fornøyd med den vedvarende styrken iPhone, Mac og App Store viser. Det ga vårt beste mars-kvartal noensinne, uttaler toppsjef Tim Cook.

Tallenes tale viser 61,17 millioner solgte smarttelefoner i perioden, en oppgang på 40 prosent fra i fjor. Det gjorde analytikernes spådom om 33 prosent vekst til skamme.

Les gjerne: Ventet strålende tall

Følg aksjekursen til selskapet som er verdt over 760 milliarder dollar. Her er kvartalsregnskapet.

iPad stuper

Det ble solgt 4,56 millioner Mac-maskiner. I enheter er det en vekst på 10 prosent, men bare 2 prosent opp i omsetning. Folk kjøper rimeligere modeller enn i fjor på samme tid.

iPad-omsetningen stuper 29 prosent til 5,4 milliarder dollar. Det ble solgt 23 prosent færre enheter enn i fjor på samme tid. Er folk lei av nettbrett nå?

Steve Jobs proklamerte da iPad ble lansert i 2010 at datamaskinens æra var over. Det var den gangen. Nå tjener Apple mer på Mac enn på iPad.

Også tidligere Microsoft-strateg Ray Ozzie mente pc-ens dager var talte.

Kina tar av

Kina lyser opp som en stjerne i regnskapsbøkene. Dette markedet alene ga en omsetning på 16,8 milliarder (opp 71 prosent) mot 12,2 milliarder dollar i Europa (opp 12 prosent).

Fortsetter utviklingen kan det kinesiske markedet raskt bli deres aller største. Enn så lenge er det hjemlandet USA som leder an med 21,3 milliarder dollar (opp 19 prosent).

Vi får nesten ta med at iPhone-salget svikter i ett marked: Japan, der omsetningen dalte 15 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Men igjen: Japan er jo annerledeslandet fremfor noen

69 prosent av Apples totale omsetning kommer nå fra internasjonalt salg.

Teknologigiganten og verdens største selskap målt i markedsverdi har en bruttomargin på 40,8 prosent siste kvartal, opp fra 39,3 prosent på samme tid i fjor.

Klokkertro

Spørsmålet mange stiller seg er om smartklokken de nettopp har lansert i USA og noen få utvalgte land også slår an fremover. De som kjøper ett Apple-produkt handler ofte flere, slik at veien fra Mac til iPhone og vis versa eller iPhone til Apple Watch kan være kort.

Fasiten får vi først når juni-kvartalet skal telles opp, men sterkt forhåndssalg og tidlig interesse med utsolgte varelagre kan tyde på at klokken får en god start.

Prognosen de la frem for inneværende kvartal anslår at Apple får en omsetning i spennet 46 til 48 milliarder dollar og en bruttomargin på mellom 38,5 til 39,5 prosent.

Apple-gründer «Woz»: - Millioner vil kjøpe Apple Watch

Forrige kvartal

Julekvartalet var deres beste noen gang med 74,6 milliard dollar i omsetning. På bunnlinjen lå smektende 18,4 milliarder dollar - mer enn noe selskap i historien har maktet.

Med nylanserte modeller med store skjermer før jul i årets viktigste handleperiode ble det forrige kvartaler solgt 74,5 millioner iPhone, 21,4 millioner iPad og 5,52 millioner Mac.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.