Iridium opp med Proton?

Iridium-konsortiet vurderer nå om de skal skyte opp noen eller alle de 66 satellittene i Iridium-prosjektet med russiske Proton bæreraketter for å unngå forsinkelser.

Iridium-konsortiet vurderer nå om de skal skyte opp noen eller alle de 66 satellittene i Iridium-prosjektet med russiske Proton bæreraketter for å unngå forsinkelser.

Det kan dermed se ut at en slipper å vente på granskingskommisjonen til det amerikanske luftforsvaret. Kommisjonen ble satt ned etter at en bærerakett av typen Delta II eksploderte sekunder etter oppskytningen 17. januar der en militær navigasjonssatellitt ble forvandlet til tusenvis av metallbiter. Kommisjonen har lagt lokk på all informasjon så langt. Alle planlagte satellittoppskytninger ved hjelp av bæreraketten Delta II er inntil videre stanset.

Dette kunne bety utsettelse for Iridium. Alternativene er få og bæreraketter med lav risiko for ulykker - som stort sett bare er nettopp Delta II og den europeiske Ariane 4 - har stort sett fulle ordrebøker for de neste tre-fire årene. Og Iridium-konsortiet har ikke all verdens av tid.

Nå har altså Iridiumkonsortiet vendt sine øyne mot Russland og den russiske bæreraketten Proton. Ingen avtaler er gjort, men forhandlingene med russerne er reelle. Om alt går bra kan de første satellittene bli skutt opp mot slutten av mars.

En Proton bærerakett kan løfte fem satellitter av Iridium-typen og ikke tre som er Delta II sin kapasitet.

Ifølge en talsmann for selskapet kan de tre første satellittene demonteres fra sin bærerakett i California, der de har stått i to uker, og sendes til Russland så fort en avtale er klar, skriver Communications daily. Dette kompletteres med to nye satellitter som kan være klare for oppskytning rundt 1. februar.

Til toppen