JUSS OG SAMFUNN

Israel forhindret dataangrep ved å bombe bygg med hackere

Første gang et land har reagert umiddelbart med militærmakt på cyberangrep.

Det israelske forsvaret meldte om angrepet på Twitter mandag.
Det israelske forsvaret meldte om angrepet på Twitter mandag. Montage: AP/Israel Defense Forces (faksimile, digi)
Heidi SævoldHeidi SævoldJournalist
6. mai 2019 - 15:14

Det Israelske forsvaret (IDF) skriver på Twitter mandag at de har forhindret et dataangrep mot Israel fra Hamas, ved å utføre en cyberforsvarsoperasjon og å bombe bygningen der cyberangriperne angivelig holdt til.

Bygningen i Gaza by ble bombet fra luften av israelske styrker natt til søndag. Bygningen var ifølge IDF hovedkvarter for Hamas’ militære etterretning, hvor en cyberenhet av hackere angivelig forsøkte å trenge inn i Israels cyberområde. 

«Vi har forhindret et forsøk fra Hamas på et cyberangrep mot israelske mål. Etter vår vellykkede forsvarsoperasjon, angrep vi en bygning der Hamas sine cyberutviklerne jobber. HamasCyberHQ.exe er fjernet», heter det i Twitter-meldingen.

Skulle skade israelsk livsstil

– Angrepet var rettet mot å skade livsstilen til israelske borgere, sier kommandøren til IDFs cyberenhet ifølge avisen Times of Israel.

Israels forsvarsstyrke har ikke uttalt seg ytterligere om dataangrepet som skal ha vært under planlegging, og begrunner dette med at det hadde villet avsløre landets cyberkapasiteter til Hamas, skriver avisen.

Ifølge kommandøren var angrepet ikke spesielt avansert, og «de lå ett skritt foran hele tiden», sier han til avisen.

– Dette var en av de første gangene hvor israelske soldater har måttet avverge et cyberangrep samtidig som vi kjemper en fysisk kamp, sier kommandøren.

Det er ikke første gang hackere er gjenstand for militære operasjoner.

I 2015 drepte det amerikanske militæret de to IS-hackere Siful Haque Sujan, og Junaid Hussain fra hackergruppen «Team Poison», i Syria med droneangrep.

Verste siden 2014

Den israelske forsvarsledelsen opplyser å ha angrepet rundt 350 mål på Gazastripen, der minst 23 palestinere ifølge helsemyndighetene er drept, blant dem to gravide kvinner, to babyer og en tolvåring. Ni av de drepte skal ha vært militante, melder NTB. 

Situasjonen ble tilspisset da den palestinske gruppen Islamsk hellig krig (Jihad) i forrige uke avfyrte en rakett som landet i Middelhavet og Israel innskrenket fiskerisonen utenfor Gaza. Siden lørdag har militante palestinere skutt over 600 raketter inn i det sørlige Israel og drept minst fire sivile, ifølge den israelske forsvarsledelsen.

Natt til mandag ble Israel og Hamas enige om en våpenhvile, og det er ikke meldt om nye angrep verken fra Gazastripen eller Israel siden.

Kampene skal være de verste siden den forrige Gazakrigen i 2014, skriver NTB.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.