IT-børs: Nedgang på gevinsthøsting

- Den siste tids oppgang har ført til at investorene har begynt å høste gevinster, sier en analytiker om nedgangen i IT-indeksen tirsdag på snaut én prosent.

Den første timen etter børsen åpnet tirsdag morgen, var det mye som tydet på at IT-indeksen ville passere toppnoteringen fra november på 1345,35 punkter. Trenden snudde imidlertid raskt, og da børsen stengte klokken 16 hadde IT-indeksen falt med 0,8 prosent til 1326,81. Totalindeksen, som også startet positivt, holdt seg på plussiden og endte opp 0,34 prosent til 1295,98 poeng.

- Det var ingen fundamentale forhold som skulle tilsi en nedgang i dag. Den beste forklaringen er vel at den siste tids kursoppgang har ført til at investorene har begynt å høste gevinster, sier en analytiker. Han legger til at svake tall fra Oracle også kan ha påvirket den norske IT-optimismen.

- IT aksjene er utrolig følsomme overfor amerikanske nyheter, sier analytikeren.

Børsvinner tirsdag ble Agresso med en oppgang på 1 krone til 26 kroner, til tross for at eneste nyhet fra selskapet var at tidligere økonomidirektør Kjersti Halseth solgte 15.000 Agresso-aksjer. Årsaken er trolig en forestående OEM avtale, som Agresso-sjef Thorolf Kildal har omtalt som svært lovende for selskapet.

Netcom imponerte igjen tirsdag, og etter en oppgang på 6 kroner landet aksjen på ny toppnotering på 185 kroner.

- Dette selskapet er priset langt høyere enn sammenlignbare mobilselskaper i utlandet. Tatt i betraktning den nye konkurransen som kommer fra andre aktører fremover, skjønner jeg ikke helt hva som holder luften i ballongen, sier den samme analytikeren.

Også Nera-aksjen beveget seg oppover i dag, etter at selskapet meldte om å ha fått en sentral rolle i utbyggingen av et nytt pan-europeisk satelittbasert mobiltelefonnett med en kostnadsramme på 800 millioner dollar. Aksjen endte opp 70 øre til 47,20.

- Denne aksjen har gått kraftig i forkant av nyheten, og det kan virke som om informasjon har lekket ut, ettersom kursen beveger seg såpass beskjedent, sier analytikeren som forøvrig mener avtalen er en viktig bekreftelse for Nera.

Taperen tirsdag ble Norman Data Defense, som meldte om at finansdirektøren trakk seg for å starte egen virksomhet. Aksjen falt med 2 kroner til 32,50, hvilket er langt laver enn nivået ved børsintroduksjonen i sommer. Første noteringsdag ble aksjen omsatt for 37 kroner, men den har vært oppe i over femti og godt nede på tyvetallet siden den gang. Dagens fall er derfor ikke særlig oppsiktsvekkende.

Det har vært lenge stille rundt Norman, og uten positive signaler eller analyser på selskapet vil trolig aksjen falle på sikt. Det knyttes stor spenning til fjerdekvartalstallene for selskapet - da ledelsen har gitt klare signaler om at selskapet skal begynne å tjene penger.

Også PC-Systemer falt tilbake tirsdag, ned 70 øre til 14,30. Aksjen ligger nå marginalt over det nivået PC-Systemer gründer og administrerende direktør, Per Boasson, uttalte var smertegrensen for aksjen. Ble den liggende på dette nivået sa Boasson han ville gå inn å kjøpe selv. Uttalelsen den gang, dro aksjen noe opp, og uten reelle nyheter fra selskapet må trolig Boasson se seg nødt til å slenge med leppa igjen dersom kursen skal opp igjen.

Aktiviteten var relativt høy på Oslo Børs tirsdag, og totalt ble det omsatt aksjer ogs grunnfondsbevis for 1.475 millioner kroner.

Til toppen