– IT-gigantene enige om forlik

Antitrust-saken kan gå mot slutten.

– IT-gigantene enige om forlik
Eric Schmidt og Steve Jobs skal ha vært enige om å ikke stjele hverandres ansatte. Bilde: SeongJoon Cho/Bloomberg/Getty Images/All Over Press

Det ser ut til at de fire gigant-selskapene i Silicon Valley, nemlig Apple, Google, Adobe og Intel, har endelig blitt enige om et forlik med de over 64,000 ansatte i IT-bransjen som saksøkte dem i 2011 (via Reuters)

I søksmålet ble selskapene anklaget for å bevisst samarbeide for å holde lønningene nede.

Bakgrunnen for anklagene skal blant annet være eposter mellom Google-sjefen Eric Schmidt og den avdøde Apple-grunnleggeren Steve Jobs, samt andre ledere i IT-selskaper. De skal ha kommunisert hverandre imellom i all hemmelighet, og hatt uformelle avtaler om å ikke rekruttere hverandres ansatte. Slike begrensninger i jobbmobilitet ville resultert i lavere lønninger for alle.

Schmidt skal blant annet ha lovet å sparke en ansatt som hadde forsøkt å rekruttere noen fra Apple.

Søksmålet stammer fra 2011, og ble fulgt med stor oppmerksomhet, da det blant annet gav et unikt innblikk i den lukkede IT-verdenen, der gigantiske selskaper inngår hemmelige og uoffisielle avtaler med hverandre.

Slike avtaler kan imidlertid falle under USAs strenge antitrust-lover.

I fjor vår ble det tilsynelatende enighet mellom selskapene om å betale ut 324 millioner dollar til saksøkerne. Dette ble imidlertid avvist av dommer Lucy Koh i California. Av dokumentene fremgår det at summen var for lite for å dekke for tapte inntekter. Koh mente også at det er gode bevis for en konspirasjon mellom selskapene og at erstatningen bør være på minst 380 millioner dollar.

Nå kan det se ut til at saken begynner å nærme seg slutten. Nye rettsdokumenter viser til at selskapene igjen er enige om et nytt beløp, men det avsløres ikke hvor mye det er snakk om. Det var en av saksøkerne som reagerte på at beløpet var for lavt i forrige omgang, og den samme personen skal nå være fornøyd med tilbudet, ifølge hans advokat. Ingen av IT-selskapene skal ha vært villige til å kommentere saken ytterligere.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.