RESULTATERFINANS

IT-sjefen må bli venn med bedriftens styre

Gartner har sju tips for å få et styre med på IT-laget.

Det nytter ikke å være nervøs i styrerommet. IT-sjefen må stille godt forberedt.
Det nytter ikke å være nervøs i styrerommet. IT-sjefen må stille godt forberedt.
3. nov. 2011 - 07:47

Analyseselskapet Gartner konstaterer at IT-sjefer jevnt over vet for lite om det øverste organet i sin bedrift, styret, selv om de stadig oftere har behov for å kommunisere med det.

I den anledning har Gartner utarbeidet sju tips som kan komme godt med for IT-sjefer som vil få et styre med på IT-laget. Det er i begge parters interesse, siden IT spiller en stadig større rolle for bedrifters konkurranseevne.

  1. Styrer har jevnt over lite kunnskap om IT. IT-sjefer må følgelig sette seg inn i bakgrunnen til de enkelte styremedlemmene, og i hva styret som helhet legger til grunn for sine prioriteringer. Slik står man bedre rustet til å presentere IT-planer i tråd med hva styremedlemmene faktisk kan, og i samsvar med hva de kan tenkes å prioritere.
  2. Styrer samles forholdsvis sjeldent, i praksis noen få ganger i året. IT-sjefer må følgelig bruke tiden mellom styremøtene til forberedelser. Presentasjoner må være korte, fokusere på det styremedlemmene trenger å vite, og tilby bakgrunnsmateriale. Alt må dreie seg om forretningen.
  3. 90 prosent av alt styrearbeid dreier seg om risiko, strategi, revisjon, finans, investering, sosiale problemstillinger og kompensasjon til enkeltpersoner. IT-sjefen kan ikke vente oppmerksomhet annet enn for det virkelige strategiske eller det absolutt katastrofale. Presentasjonen må følgelig kunne kokes ned til en to minutters oppsummering av mål, konklusjon og det man ønsker at styret skal gjøre.
  4. Styremedlemmers personlige ansvar er kraftig skjerpet de siste årene. IT-sjefen må derfor være forberedt på å levere en forretningsmessig begrunnelse også av detaljer i strategisk viktige eller spesielt kostbare prosjekter.
  5. Styret er overordnet også administrerende direktør. Det er avgjørende at alt IT-sjefen legger fram for styret er klarert med administrerende direktør på forhånd, og ikke kommer uventet.
  6. I store konsern kan det være mange styrer å ta hensyn til. IT-sjefen må kartlegge hvilke styrer som har sitt å si til ethvert prosjekt, og sikre støtte på alle nivåer.
  7. Styrer kan være preget av skiftende allianser mellom medlemmene. IT-sjefen må følge med i utviklingen av maktforholdene og danne seg et bilde av hva man kan spille på for å fremme sine prosjekter.

Ifølge Gartner-analytiker Jorge Lopez, kan disse punktene oppsummeres i ett prinsipp: Man må forholde seg til styremedlemmer på samme måte som til kunder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.