– IT-skandalen i Sverige er en viktig påminnelse om en risiko vi også må ta alvorlig

Ap-lederen om outsourcing-skandalen i Sverige.

Hvor data lagres er kanskje ikke det viktigste. Ap-leder Jonas Gahr Støre er mer bekymret for tap av kontroll over hvem som har adgang til sensitiv informasjon.
Hvor data lagres er kanskje ikke det viktigste. Ap-leder Jonas Gahr Støre er mer bekymret for tap av kontroll over hvem som har adgang til sensitiv informasjon. (Bilde: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix)

Ap-lederen om outsourcing-skandalen i Sverige.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener IT-skandalen i Sverige er en påminnelse om risiko som også må tas på alvor i Norge. 

Den svenske regjeringen og Aps svenske søsterparti Socialdemokraterna har de siste dagene vært under hardt press på grunn av avsløringer om at sensitive opplysninger kan ha kommet på avveie.

Støre forteller til NTB at han fulgte med da Sveriges statsminister Stefan Löfven mandag brøt lang tids taushet og holdt en pressekonferanse om saken.

Følsomt tema

– Dette handler om det følsomme temaet outsourcing, å overlate sensitiv informasjon til mennesker og miljøer utenfor nasjonal kontroll.

– Det er ikke nødvendigvis nasjonaliteten som er det viktigste, men det at man mister kontrollen over hvem som sitter med den sensitive informasjonen, sier Støre.

– Dette er en viktig påminnelse om noe vi også må ta på alvor i Norge, og som vi har hatt noen diskusjoner om, blant annet når det gjelder pasientopplysninger, sier han.

Bakteppet for den svenske skandalen er brudd på reglene for datasikkerhet da Transportstyrelsen i Sverige overførte IT-driften til IBM i 2015.

Les også: Nå spøker det for milliard-outsourcing i Helse Sør-Øst

Kommentarer (9)

Kommentarer (9)
Til toppen