BEDRIFTSTEKNOLOGI

– iTunes-salget i fritt fall

Bare strømming er fremtiden, sier bransjen.

Stadig færre kjøper musikk digitalt, og Apple vil inkorporere Beats-strømming inn i iTunes til neste år, skriver Wall Street Journal.
Stadig færre kjøper musikk digitalt, og Apple vil inkorporere Beats-strømming inn i iTunes til neste år, skriver Wall Street Journal. Bilde: Skjermbilde
27. okt. 2014 - 09:53

Mye tyder på at salget av digital musikk via nettbutikken iTunes begynner å følge fysiske formater - og faller for fullt.

Ifølge Wall Street Journal, som har vært i kontakt med sine kilder, har det globale musikksalget via iTunes falt mellom 13 og 14 prosent siden januar i år. I løpet av fjoråret falt det digitale salget 2,1 prosent, til sammenligning.

Stemmer tallene, er det relativt dramatisk for den ledende nettbutikken for musikk, og knytter seg merkbart mot veksten i strømmingtjenester. iTunes selger fremdeles låter og album enkeltvis, og har ingen strømme-løsning. Dette kommer imidlertid til å endre seg den dagen Apple lanserer sin egen strømmetjeneste basert på Beats-teknologien, noe som ifølge kildene skal skje neste år.

Apple skal være i ferd med å redesigne hele Beats-løsningnen, og gjør seg klar til en full relansering i 2015.

Allerede i sommer påpekte amerikanske Nielsen at musikkstrømming i USA vokste med 42 prosent i løpet av første halvdel av 2014, sammenlignet med fjoråret. Samtidig falt nesten alle andre distribusjonskanaler, både fysisk salg og digitalt salg av enkeltlåter.

Strømmeløsninger innebærer nå en tredjedel av plateselskapenes inntekter i USA, ifølge bransjeorganet RIAA. Utfordringen for platebransjen er selvsagt det å tjene enda mer penger, og derfor må flere fristes til å betale for strømmetjenestene, fremfor å benytte seg av reklamefinanserte gratisabonnementer. Apple-eide Beats har ingen gratisløsning, så det ligger det grunnlag for større inntekter for plateselskapene. Markedsledende Spotify har rundt 10 millioner betalende abonnenter, mens 30 millioner bruker gratisløsningen deres. Spotify justerte nylig også sin prisstruktur, som gjorde det mulig for opptil fem familiebrukere å dele samme abonnement til en hyggelig pris.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.