BEDRIFTSTEKNOLOGI

Japan avslutter etterforskning mot Microsoft

Beslaget av 100.000 dokumentsider i januar ga ingen bevis. Etterforskningen er avblåst og Microsoft slipper med en advarsel.

Eirik Rossen
23. nov. 1998 - 13:25

Japanske myndigheter har etterforsket Microsoft siden oktober i fjor, etter konsultasjoner mellom USAs justisdepartement og det japanske konkurransetilsynet FTC ("Fair Trade Commission"). I januar i år ble Microsofts kontorer i Tokyo raidet og 100.000 dokumentsider ble beslaglagt.

Etterforskningen har prøvd å finne bevis på at Microsoft har brutt japanske antitrustlover. To forhold har vært trukket fram spesielt: avtaler med elleve av Japans Internett-tilbydere om å forsyne kundene med Internett Explorer, og avtaler med PC-leverandører om å levere maskiner med forhåndsinstallert Word og Excel (henholdsvis tekstbehandleren og regnearket fra Office-suiten).

FTC sier at man ikke har funnet bevis for at Internett-avtalene er ulovlige, men advarer likevel mot å gjenta "den slag oppførsel framover". Forhåndsinstallasjonen av Word og Excel ble derimot stemplet som ulovlig. FTC vil ikke gjøre noe mer ut av dette enn å henstille til Microsoft å la være.

Microsoft sier forhåndsinstallasjonen av Word og Excel er opphørt. I en kommentar sammenlikner selskapet den imøtekommende holdningen til den japanske regjeringen med "vår egen regjerings pågående angrep mot en av Amerikas ledende eksportører".

Japan er Microsofts nest største marked.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.