8K

Japanerne er nå i gang med sendinger i 8K-oppløsning

3. des. 2018 - 18:00

4K-standarden er som kjent ennå langt unna å være allemannseie, men allerede nå finnes det de som forbereder seg på det som kommer etter. BBC melder nå at den første 8K-TV-kanalen er lansert i Japan.

Det er den japanske kringkasteren NHK som står bak den nye satellittkanalen, som har fått navnet  BS8K. 8K-oppløsning opererer altså med 7680 x 4320 piksler, 16 ganger mer enn 1080p-oppløsningen.

Restaurerer filmklassiker i 8K

Kanalen skal vise innhold i 8K-oppløsning 12 timer daglig, for det meste ulike typer informasjonssendinger, reiseprogrammer og reklame for fremtidige programmer.

For å markere åpningen av har NHK også fått med seg det store filmstudioet Warner Brothers til å restaurere den klassiske science fiction-filmen 2001: En romodyssé i 8K-oppløsning.

Det er trolig begrenset med personer som får anledning til å faktisk se sendingene, men noen er det nok. I tillegg til en 8K-TV, som mildt sagt ennå er sjelden vare, trenger man en 8K-klar satellittmottaker.

Som BBC peker på har den japanske elektronikkprodusenten Sharp allerede kunngjort en 8K-mottaker med fire HDMI-porter, som ble lansert samtidig med NHKs nye 8K-kanal. Denne koster 250 000 yen, litt under 20 000 norske kroner.

For å dra nytte av 8K-sendinger trenger man en satellittmottaker som støtter oppløsning, som denne fra Sharp. <i>Foto:  Sharp</i>
For å dra nytte av 8K-sendinger trenger man en satellittmottaker som støtter oppløsning, som denne fra Sharp. Foto:  Sharp

8K-TV-er allerede på markedet

Siden 8K-TV-er er svært begrenset i omfang planlegger NHK visstnok å vise 8K-sendingene i utvalgte demonstrasjonslokaler rundt omkring i landet i første omgang.

NHK har jobbet med 8K-teknologien i en del år, og testet ut 8K-sendinger allerede i forbindelse med sommer-OL i Rio i 2016, som blant andre PC World rapporterte. Kringkasteren forbereder seg nå på å kringkaste OL i 2020 i 8K-oppløsning.

Når det gjelder TV-er med støtte for oppløsningen har blant andre Samsung vært tidlig ute, med sin Q900-serie bestående av en 65-, 75- og 85-tommersmodell til priser på 50 000, 70 000 og 150 000 kroner. 

Som digi.no meldte forrige måned har også LG uttalt at de skal starte kommersiell produksjon av 8K-TV-er i løpet av den første halvdelen av 2019. Andre produsenter, inkludert Sharp, har også 8K-modeller på gang. 8K-kameraer finnes det også noen av, blant annet fra RED.

Les også: Nordmenn betaler i dyre dommer for lite innhold hos Netflix »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.