BEDRIFTSTEKNOLOGI

Japans giganter sammen om ny type CPU

Det er uklart hvor stor trussel dette utgjør mot Intel og AMD.

7. sep. 2009 - 09:35

Sju japanske elektronikkgiganter, Canon, Fujitsu

Hitachi, NEC, Panasonic, Renesas og Toshiba, har ifølge forretningsavisen Nikkei Business News (utførlig sitert av blant andre Forbes og Fool.com) gått sammen om et prosjekt for en «super CPU» med avanserte strømsparingsegenskaper.

Med på prosjektet er informatikkprofessor Hironori Kasahara ved Waseda-universitetet, kjent forsker innen parallell databehandling. Den japanske regjeringen, gjennom departementet for økonomi, handel og industri, støtter utviklingen av den nye brikketypen med tre til fire milliarder yen, altså mellom 200 og 250 millioner kroner.

Bruksområdet til den nye superbrikken skal i første omgang være alt som har med forbrukerelektronikk å gjøre. Hensikten er først og fremst å fremme en forenklet programmeringsmodell, slik at én framskreden brikke raskt kan tilpasses spesialiserte oppgaver.

De første anvendelsene skal være klare innen utgangen av 2012, innen tv-apparater, digitale kameraer og annen forbrukerelektronikk. Deretter tenker man seg brikken brukt i «biler, servere og roboter», skriver den japanske avisen. Verken pc-er eller mobiltelefoner er nevnt som mulig anvendelsesområder.

Forbes presenterer det japanske superbrikkeprosjektet som et felles angrep fra Japans elektronikkgiganter mot Intel, samtidig som det er lite belegg for denne vurderingen i deres egen artikkel.

De konkrete opplysningene som er gitt, tyder på at to elementer står sentralt i prosjektet: Strømsparing og et instruksjonssett som forenkler tilpasningen av brikken til spesielle anvendelser. Professor Kasaharas medvirkning tyder på at ytelse tenkes oppnådd ved å kjøre mange CPU-er parallelt, og at en eventuell anvendelse på servere vil bygge på dette. Hvordan operativsystemer som Windows og Linux skal kunne tilpasses denne modellen, er ukjent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.