Java Standard Edition

Java SE 10 er her allerede

Oracle har økt utgivelsestempoet noe voldsomt.

En ny versjon av Java Standard Edition er allerede klar. Bildet viser et skilt med Java-maskoten Duke utenfor Oracle-hovedkvarteret i Redwood Shores, California.
En ny versjon av Java Standard Edition er allerede klar. Bildet viser et skilt med Java-maskoten Duke utenfor Oracle-hovedkvarteret i Redwood Shores, California. (Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP)

Oracle har økt utgivelsestempoet noe voldsomt.

Fra Java SE 6 (Standard Edition) kom i 2006 og til Java SE 9 kom i fjor høst, gikk det vanligvis temmelig lang tid mellom utgivelsene av helt nye versjoner – typisk mellom to og fem år. De fleste av utgivelsene var dessuten preget av forsinkelser, i tillegg til at planlagt funksjonalitet ble utsatt opptil flere ganger. 

Nå, bare seks måneder etter at Java SE 9 ble lansert, er Oracle klare med Java SE 10. Det skjedde i forrige uke, tilsynelatende uten at særlig mange fikk det med seg. 

Les også: Endelig har Java-plattformen fått sitt modulsystem

Taktskifte

Det som har skjedd, er at Oracle har foretatt et taktskifte i utviklingen av Java SE. I stedet for å komme med sjeldne nyutgivelser med massevis av nyheter, skal Java SE nå komme i en ny versjon hver sjette måned. Det innebærer nødvendigvis færre nyheter. Men mange av nyhetene vil nå bli raskere tilgjengelige for utviklere og brukere. 

Ingen av de tolv nyhetene i Java SE 10 er veldig store. En gjennomgang finnes i dette blogginnlegget. Verdt å nevne er det likevel at Java nå tar i bruk var i forbindelse med deklarering av visse typer lokale variabler. Dette er ifølge Oracle vanlig i andre programmeringsspråk.

Den neste utgaven av Java SE, altså versjon 11, kan ventes i september. Dette vil bli en LTS-utgave med lang supporttid. Den vil først bli erstattet av Java SE 17, som etter planen skal komme i september 2021.

Leste du denne? Java-oppfinneren lærte seg Simula ved å studere koden til kompilatoren (Digi ekstra)

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen