Java SE 9

Endelig har Java-plattformen fått sitt modulsystem

Oracle har lansert Java SE 9 med Project Jigsaw, systemet som skulle ha kommet i 2011. I tillegg er Java EE 8 utgitt.

Endelig har Oracle fått på plass Project Jigsaw, modulsystemet for Java-plattformen. Det skulle ha kommet i Java SE 7, men er nå tilgjengelig i helt nye Java SE 9.
Endelig har Oracle fått på plass Project Jigsaw, modulsystemet for Java-plattformen. Det skulle ha kommet i Java SE 7, men er nå tilgjengelig i helt nye Java SE 9. (Bilde: Oracle, montasje: digi.no)

Oracle har lansert Java SE 9 med Project Jigsaw, systemet som skulle ha kommet i 2011. I tillegg er Java EE 8 utgitt.

Forsinkelser og uenighet har preget utviklingen av den nye Java SE 9 (Standard Edition) og ikke minst Project Jigsaw, eller Java Platform Module System, som det nå offisielt heter. Allerede i 2011 skrev digi.no at Project Jigsaw var utsatt. Opprinnelig var planen at modulsystemet skulle inkluderes i Java SE 7, som kom sommeren 2011. 

Deretter har planene blitt skjøvet på en rekke ganger, senest i mai i år. 

Java Platform Module System skal ifølge Oracle gjøre det enklere for utviklerne å sette sammen og vedlikeholde sofistikerte applikasjoner. Det skal også gjøre det mulig for utviklere å inkludere bare de delene av JDK-et (Java Development Kit) er nødvendig, når en applikasjon rulles ut i nettskyen. 

I alt skal Java SE 9 inkludere 150 nye funksjoner. I tillegg til modulsystemet, inkluderer dette nyheter som skal bidra til bedre skalerbarhet, sikkerhet og ytelsesadministrasjon, samt enklere utvikling. 

Leste du denne? Java 9 kan skape problemer

Java EE 8

Oracle kunngjorde i går også at Java EE 8 (Enterprise Edition) er ferdig. Denne versjonen skal være spesielt rettet mot mikrotjenester og nettskyutrulling. I tillegg til støtte det som var nytt i Java SE 8, inkludere EE-utgaven blant annet en ny versjon av Java Servlet API med støtte for HTTP/2, et nytt REST Reactive Client API, støtter for asynkrone CDI Events og et nytt sikkerhetsprogrammeringsgrensesnitt.

Med utgivelsen av denne utgaven er Oracle klare til å overlate Java EE-teknologiene til Eclipse Foundation, noe som ble kunngjort i forrige uke. 

Bakgrunn: Oracle overlater Java EE til Eclipse Foundation

Høyere takt

Oracle kunngjorde i går også at selskapet heretter vil utgi en ny Java EE-utgave hver sjette måned. Samtidig skal selskapet overføre mer av den tidligere kommersielle funksjonaliteten i JDK tilgjengelig i OpenJDK, med GPL-lisensiering. Dette inkluderer blant annet Java Flight Recorder. 

Det tok sin tid: Java 9 blir utsatt på nytt

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen