JUSS OG SAMFUNN

– Jeg føler jeg har gjort det jeg kunne

Jo Lunder sier han fulgte opp mistankene om korrupsjon i Vimpelcom.

Styreformann i Evry, Jo Lunder, er siktet for korrupsjon under sin tid som konsernsjef i Vimpelcom.
Styreformann i Evry, Jo Lunder, er siktet for korrupsjon under sin tid som konsernsjef i Vimpelcom. Bilde: Vimpelcom
NTB
11. nov. 2015 - 13:23

Oslo (NTB-Johan Falnes og Linus Røvik Hauge): Jo Lunder mener han gjorde det han kunne for å følge opp mistankene om korrupsjon i Vimpelcom.

– Jeg føler jeg har gjort det jeg kunne. Jeg ser ikke hva annet jeg kunne gjort, sier Lunder.

Bekymringsmelding

Kort tid etter at han tiltrådte som konsernsjef i Vimpelcom i 2011, mottok Lunder en muntlig bekymringsmelding fra en varsler om mulig korrupsjon i forbindelse med nye 4G-lisenser i Usbekistan.

Da han mottok varselet, stanset han arbeidet med de nye avtalene og igangsatte en gransking.

– Jeg opplever at det arbeidet vi gjorde den gangen, var grundig og godt. Da jeg fikk denne bekymringsmeldingen noen uker etter at jeg ankom Amsterdam i midten av august, tok vi en timeout, og jeg sa at vi ikke skulle signere noen avtaler før vi hadde fått undersøkt dette bedre, sier Lunder.

Les også: Jo Lunder permittert 

Tok grep etter medieomtale

Året etter kom saken opp på nytt i svenske medier og deretter i Dagens Næringsliv i Norge. I kjølvannet av dette tok Lunder initiativ til en ny gransking av saken.

– Jeg føler jeg tok grep da DN og mediene begynte å skrive om det i 2012, sier han.

Lunder forsikrer også om at han har samarbeidet med Økokrim og med de amerikanske og nederlandske etterforskningene som har pågått i saken.

Lunder gjentok på pressekonferansen at han føler han i 2011 gjorde det han skulle gjøre, undersøkte det han skulle undersøke og brukte de riktige menneskene og ga dem de riktige mandatene.

– Men i dag når jeg ser på informasjonen vi har, kan det hende det er ting vi kunne gjort annerledes, medga han.

Lunder la samtidig til at man hele tiden snakker som om det har foregått korrupsjon, men understreket at dette ennå ikke er fastslått, og at mye derfor er basert på spekulasjoner.

– Kjedelig situasjon

Lunder er siktet for korrupsjon i saken, men tingretten og lagmannsretten sa begge nei til Økokrims begjæring om varetektsfengsling. 54-åringen legger ikke skjul på at korrupsjonssaken har vært tøff, og at den naturligvis har fått store konsekvenser for ham selv, ikke minst som sjef for Fredriksen-gruppen.

– Jeg har grunnlagt hele mitt yrkesliv på å bygge tillit og å være en troverdig person. I øyeblikket mener jeg det er vanskelig å lede Fredriksen-gruppen. Så lenge denne prosessen pågår tror jeg derfor at jeg bare må be om permisjon. Det er selvfølgelig en kjedelig situasjon å være i. (©NTB)

Bakgrunn: Evrys styreleder arrestert – siktet for korrupsjon

Saken har blitt utvidet etter at den første ble publisert.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.