BLOKKJEDE

– Jeg har ikke sett ett blockchain-projekt som ikke ville vært bedre uten blockchain

Blockchain har et enormt potensial. Men i dag er teknologien mest effektiv for å sikre finansiering av oppstartsbedrifter, sier Gartner-analytiker.

Du kan bruke «blockchain-washing» internt for å få it-avdelingen til å godkjenne modernisering av legacy-systemer, sier forskningsdirektør Nick Heudecker i Gartner.
Du kan bruke «blockchain-washing» internt for å få it-avdelingen til å godkjenne modernisering av legacy-systemer, sier forskningsdirektør Nick Heudecker i Gartner. Bilde: Version2.dk
Magnus Boye, <a href="https://www.version2.dk/artikel/analytiker-jeg-har-ikke-set-blockchainprojekt-ikke-ville-vaere-bedre-uden-blockchain-1074744">Version2.dk</a>
23. mars 2017 - 06:00

LONDON (version2.dk): Når bedrifter lanserer blockchainprosjekter, kunne de generelt sett med fordel bare ha brukt en helt vanlig sentralisert database.

Slik lyder dommen fra forskningssjef Nick Heudecker ved Gartner, som denne uken arrangerer analytics-konferanse i London.

Analysehuset mener at 15 prosent av blockchain-prosjektene i 2018 rent faktisk drar nytte av teknologien. Resten kunne like godt brukt en sentralisert database. Og trenden er enda sterkere i dag, mener Nick Heudecker:

– Jeg har ikke sett ett eneste blockchainprosjekt som ikke ville ha vært bedre uten blockchain, forteller han.

Skal spore millioner av containere verden over: Mærsk og IBM lanserer blockchain-samarbeid (version2.dk)

Gartner har ennå ikke lagd den såkalte magic quadrant for aktører på blockchain-markedet. For det markedet eksisterer ikke ennå, sier Nick Heudecker.

– Den mest effektive bruken av blockchain i dag er til å søke finansiering til nye bedrifter, sier han.

– De forstår teknologien, men ikke hvordan den bør brukes, utdyper han.

Rekord-hype

Blockchain er ifølge Nick Heudecker den mest oppskrytte teknologien som analysehuset har sett.

– Det eneste man kan sammenligne med er AI, mener han.

Dette skyldes ikke at potensialet ikke finnes. Blockchain blir testet av gigantbedrifter som Maersk og Toyota. IBM har lansert blockchain-som-tjeneste. Og teknologien kan sørge for transparens og kontroll i områder som transport, matvarer og helse.

– Men de er alle hypotetiske. Alt dette er pilotprosjekter. Det er noen få noder i et system som krever tusenvis for å fungere sikkert og effektivt, sier Nick Heudecker.

Der er fremdeles mange spørsmål som blockchain-miljøet ikke har besvart, mener analytikeren. Hvordan kan man for eksempel rette opp feilaktige data i en blockchain-blokk når poenget med systemet nettopp er at gamle blokker ikke kan endres.

Tidligere har jurister også påpekt at systemet kan komme i konflikt med retten til å bli glemt – altså til å få dataene sine slettet – når EUs nye personverndirektiv, GDPR, trår i kraft i mai neste år.

Når teknologien har blitt moden og ting har roet seg, vil vinnerne være de som er konfigurerbare med åpen kildekode, anser Nick Heudecker.

– Der finnes ingen mulighet for at en blockchain som ikke har åpen kildekode vil kunne lykkes. Den er nødt til å bli utviklet åpent i en community.

Intern «blockchain-washing»

Til tross for alle disse lite optimistiske vurderingene, er det gode grunner til at bedrifter bør undersøke blockchain-potensialet, mener Nick Heudecker.

Initiativet kan gjerne komme fra en analytiker, en dataforsker eller fra IT. Det innledende arbeidet bør starte med å undervise ledelsen, samt å arrangere interne møter der man kan identifisere områder der teknologien kan benyttes i bedriften.

På lengre sikt kan bedrifter velge ut en enkel case for å teste teknologien, undersøke leverandører og evaluere om bedriften har den interne kapasiteten for et blockchain-prosjekt.

– Og 24 måneder senere må du kaste ut all denne jobben og begynne forfra igjen, sier Nick Heudecker tørt, og foreslår enda en metode for å dra nytte av blockchain-hypen:

– Du kan bruke blockchain-washing (å kalle programmer «blockchain-tjenester» når de ikke er det, overs. anm.) internt for å få sjefen til å godkjenne modernisering av legacy-systemer.

Artikkelen er levert av version2.dk

Skal sikre tingenes internett: Nordmann hevder å ha løst
blockchains største problem
(Digi Ekstra)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.