DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Jobber intensivt for å tilby mer spennende studier: – Det er viktig at studentene får dra ut i verden

Ivrige studenter på laben. Fra venstre Guilhermo Camleo, Rafael Garcia, professor Jim Tørresen, Magnus Thorstensen, Sivert Frang Lunsæter, Per Antoine Carlsen,  Sadegh Hosseinpoor og Key Wong.
Ivrige studenter på laben. Fra venstre Guilhermo Camleo, Rafael Garcia, professor Jim Tørresen, Magnus Thorstensen, Sivert Frang Lunsæter, Per Antoine Carlsen, Sadegh Hosseinpoor og Key Wong. Gunhild M . Haugnes/UiO
GUNHILD M . HAUGNES - TITAN.UIO.NO
25. juni 2018 - 20:00

Denne artikkelen er levert av Titan.uio.no, en nettavis utgitt av Universitetet i Oslo (UiO).

– Vi samarbeider med internasjonale partnere som er ledende innen robotikk og selvlærende systemer, sier professor Jim Tørresen, som leder ROBIN - robotikk-satsingen ved UiO.

Samarbeidet handler om forskning, utveksling av studenter og utvikling av forskningsdrevet undervisning samt å arrangere  internasjonale møter og seminarer sammen med partnere i Brasil, Japan og USA.

COINMAC

Prosjektet heter COINMAC  og er i regi av Forskningsrådet og  Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) og løper ut neste år.

De har i tillegg et mindre prosjekt, ROCAIR, for samarbeid mellom Norge og Brasil, som også er finansiert av SIU.

– Vi håper det fører til langvarige effekter og mer permanente utvekslingsavtaler, sier Tørresen, som har hatt kontakt med partnerne på e-post, Skype og gjennom fysiske møter.

Han forteller at fem norske rotobikkstudenter snart er på farten og skal ta mastergraden sin i land langt unna Norge.

Nevrale nettverk

Magnus Thorstensen skal til Brasil, hvor han blir med i en forskningsgruppe som jobber med intelligente systemer.

 – Jeg jobber med nevrale nettverk. Det dreier seg om å gjenskape synsmekanismene, som er en del av det å forstå hvordan hjernen jobber med syn, sier Thorstensen, som gleder seg til å bli kjent med nye mennesker og smake spennende mat.
 
Per Antoine Carlsen med roboten han bygger, forhåpentlig kan den brukes i eldreomsorgen. Foto: Gunhild M . Haugnes/UiO
Sadegh Hosseinpoor gleder seg også til sol, sommer og kultursjokk i Brasil, hvor han skal jobbe med bildeanalyse og maskinlæring til utvikling av smarte kart.

Militære formål

– Ved å identifiserer en bil som kjører, vet vi at det må finnes en strekning som bilen kjører på. Selv om veien er tildekket, kan vi, med kunnskapen om biler i bevegelse, vite at det er en vei til stede bak gjenstanden. Denne informasjonen kan vi da bruke til å oppdatere kartet, sier han.

Sivert Frang Lunsæter har spesialisert seg på klassifisering av terreng.

Det skal han jobbe med ved Jet Propulsion Laboratory i California, som blant annet står bak kjøretøyene som nå utforsker planeten Mars.

– Det handler om å planlegge en rute for en robot gjennom stein og sand, sier han.

Dette er koblet til militære formål, og Lunsæter måtte gjennom streng sikkerhetsklarering. Dette er nå i boks, og Lunsæter er klar for opplevelser i USA – ikke minst Disneyland.

Robotikk i helsesektoren

Antoine Carlsen skal jobbe med robotikk i helsesektoren gjennom forskning ved University of California San Diego. Det handler om roboter som skal lære å orientere seg interaktivt ved hjelp av bilder og video av omgivelsene i en sosial setting.

– Jeg skal jobbe med utvikling av mobile roboter som forhåpentlig kan bidra til at eldre kan bo hjemme lenger. Jeg synes det er spennende å utvikle teknologi som hjelper andre, sier Carlsen, som også ser fram til kulturutvekslingen i USA.

Key Wong står på farten til Japan, hvor han skal arbeide med maskinlæring og bildegjenkjenning.

Bredt spekter

– Jeg har fått en veileder der, ellers vet jeg ikke så mye ennå. Jeg ser også fram til å oppleve en ny kultur.

Tørresen opplever at samarbeidspartnerne er proffe til å få ting på plass.

Brasilianske Rafael Garcia og Guilherme Camelo er i Norge. Sivert Frang Lunsæter, Per Antoine Carlsen, Magnus Thorstensen, Sadegh Hosseinpoor og Key Wong er snart på farten og håper å komme tilbake med en mastergrad i sekken. Foto: Gunhild M . Haugnes/UiO

– På noen områder har de mer relevant utstyr enn vi har, sier han og påpeker at han har stor glede av å samarbeide med Guilherme Camelo og Rafael Garcia – de to utvekslingsstudentene fra Brasil som er sluttfasen av sitt opphold i Norge.

Garcia har jobbet med grafisk visualisering av modeller innen dyp læring.

– Jeg trives veldig godt her i Norge, selv om mye er annerledes. Og jeg har også prøvd meg på ski, men jeg fikk det ikke helt til, smiler han.

Mennesker som modeller

Camelo derimot, har både gått og stått mye på ski – og synes Norge er «koselig»

– Jeg forsker på nevrale nett. Blant annet ved å observere hvordan mennesker går, kan man ved hjelp av slike nett forutsi hvordan personer vil bevege seg frem i tid. Det er nyttig når roboter skal brukes sammen med mennesker.

Før han returnerer til Brasil, skal han i sommer ha et internship hos Equinor i Bergen innen dataanalyse.

Tørresen er godt fornøyd så langt. Han gjør seg nå klar til å ta imot én eller to nye brasilianske studenter og jobber også for på sikt å få inn noen fra Japan og USA.

– Vi har kommet godt i gang med prosjektet. Det er viktig at studentene får dra ut i verden ikke bare for sin egen faglige utvikling, men også for kulturutveksling og for å skaffe seg nettverk. De er også gode ambassadører både for UiO og Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.