MOBILDEKNING

jobber på spreng med å få opp igjen mobildekning og fiberforbindelser

Ekstremværet Hans påvirker fortsatt bredbånds- og mobildekningen i de mest utsatte områdene. Men mye er rettet i løpet av natten.

Flom og ras som følge av ekstremvære Hans har også rammet mobil- og bredbåndsinfrastruktur. Det jobbes nå på spreng for å rette feil.
Flom og ras som følge av ekstremvære Hans har også rammet mobil- og bredbåndsinfrastruktur. Det jobbes nå på spreng for å rette feil. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
10. aug. 2023 - 17:02

– Statsforvalterne og kommunene har gjort en god jobb med å prioritere hvilke områder som det er mest kritisk å få opp tjenestene igjen, sier Elise Lindeberg som er sikkerhetsdirektør i Nkom i en pressemelding.

– Nkom får likevel rapporter om at det er flere områder som har mangelfullt eller helt bortfall av internett- og mobiltilgang. Både Telenor, Telia og Ice er i beredskap og jobber for å rette feilene, men det er utfordrende fremkommelighet for å inspisere skadene og løse problemet, påpeker hun.

Fortsatt utfordrende

Flere steder rapporteres det om strømbrudd, og basestasjonene må ha strøm for å fungere. Alle basestasjoner har 2-4 timer med reservestrøm, og i noen områder er det forsterket ekom som bidrar til at basestasjoner rundt kommunesentrum har 72 timer med reservestrøm. Det jobbes nå med å se på ytterligere tiltak for å løse situasjonen der folk mangler dekning, opplyser Nkom, som ser det som spesielt viktig at folk har mulighet til å kontakte nødetatene. 

Nkom opplyser at det fortsatt vil være utfordrende med fremkommelighet, og i arbeidet med å utbedre skader på ekomnettet.

– Nå handler det om å gjøre tiltak i de mest utsatte områdene for å hindre nye utfall. Det er også viktig at det ved grave- og oppryddingsarbeid jobbes godt for å unngå fiberbrudd, sier Lindeberg.

Torsdag ettermiddag var det fremdeles en del feil på mobilnettene nord i Viken og i Innlandet, men Nkoms oversikter viser at de fleste av disse ble rettet i løpet av natt til fredag.

Slik skal Skygards første datasenter ved Hovinbyen se ut.
Les også

Telenor, Hafslund og Hitecvision: Milliardinvestering i datasenter

Status fredag klokken 07.00

Ifølge Nkoms oversikt er dette status for arbeidet med å rette feil og utbedre skader i Viken og Innlandet fredag morgen:

  • Ål kommune: Både Telenor, Telia og Ice melder at alle feil er rettet, og at trafikken er oppe igjen.
  • Hemsedal og Gol kommuner: Alle basestasjoner er i drift igjen. Telenor har lagt en provisorisk kabel på et av sine strekk.
  • Nesbyen/Nore og Uvdal: Telenor og Telia melder at feilene er rettet, og trafikken er oppe igjen.
  • Gausdal, Sel, Våler og Vågå: Alle operatører melder at feil er rettet og at trafikken er oppe igjen.
  • Ringebu: Telenor har en basestasjon nede på grunn av høyspentfeil.
  • Hol: Ice har en basestasjon nede.
    Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.