Jukebox som det ryker av

Creative Nomad Jukebox 3 er et monster. Den er kanskje litt omfangsrik, men alle finessene og all plassen kompenserer totalt for de fleste innvendinger.

Creative Labs viser i disse dager frem sin nye jukeboks, med det passende navnet Nomad Jukebox 3. Nykommeren har hele 20 GB lagringsplass og Firewire-inngang, bare for å ha gjort unna det viktigste. Det har kommet endel småtasser av noen musikkmaskiner i det siste, og nomaden skal konkurrere med alle disse.

I tillegg til Firewire kan du plugge den i maskinen via USB, og den har også optisk og analog inn/ut - noe som gjør at du kan plugge i en mikrofon og ta opp, både i Wav og MP3-format. Dermed har jukeboksen et hav av funksjonalitet som skiller den fra for eksempel Apples iPod eller Archos´ jukeboks. Sistnevnte kan også ta opp fra mikrofon eller linjeinngang, men har USB-tilkobling som gjør det fryktinngytende tregt å skulle overføre 20 GB materiale, i alle fall om det ikke er støtte for USB 2.0.

Nomad Jukebox 3 kan ta i hvert fall 8000 låter i 64 kbps WMA (Windows Media), 5000 låter i 128 kbps MP3, eller den kan lagre en hel haug Wav-filer.


Du kan ta opp i valgt format, fra 96 kbps opp til 320 kbps i MP3, fra mikrofon, CD, minidisk, MP3-spiller DAT eller lignende. Wav spilles inn på samplefrekvensene 11.025, 22.05, 44.1 eller 48 KHz, så en kan altså ta opp med optisk inn i 48 KHz, noe som må betegnes som fett.

Disse filene kan så spilles av i 11 timer i strekk på ett batteri, og det er plass til to batterier i boksen. Ved avspilling har den en støtbuffer på sju minutter, slik at musikken ikke skal hoppe. Den gjorde desverre det et par ganger da vi testet maskinen, uten at vi mishandlet den på noen måte.

Navigasjon og filorganisering er meget bra på jukeboksen. Det er enkelt å lete seg frem til låter, artister eller album, og en kan også organisere musikken etter sjanger.

Creatives Playcenter (se bilde) gjør det også enkelt å administrere spillelister og musikk, og Creative File Manager lar deg dra og slippe filer av forskjellig slag til jukeboksen.

Av andre spesialfunksjoner kan EAX nevnes. Dette er Creatives egen audioprosessering, som kan kodes via ett av selskapets lydkort. Dette gjør mye bra med lyden om en liker EQ, og SmartVolume er fint, i og med at det regulerer volumet på forskjellige innspillinger slik at en ikke får høylytte overraskelser grunnet forskjellig mastring-nivå på platene.

Om du har fire høyttalere, kan du bruke de doble jack-utgangene til å få 3D-lyd, noe som også er mulig gjennom høretelefoner med den slags funksjonalitet.

En annen praktisk løsning er Time Scaling - som lar deg raske på eller sakke ned hastigheten på innspillinger uten at pitchen forandres. Dermed kan du lære riff eller tolke kjappe rap-tekster ved å slakke ned på tempoet, uten at Eminem får Donald-stemme, for eksempel.

For deg som trenger en musikkspiller som kan ta opp høykvalitetslyd er dette et førstevalg. Om du bare trenger en MP3-spiller er den i største laget i forhold til for eksempel iPod, som lett glir ned i skjortelomma.

Creative Nomad Jukebox 3 har ytre mål 123x130x35 mm, og veier 289 gram uten batteri.Den vil være i butikkene mot slutten av mai, og vil koste omkring 4400 kroner, opplyser Creative. iPod er laget for Mac, men det er prosjekter på gang for å tilby fullverdig støtte på Windows også. Creative-spilleren er laget for Windows, og det er ingen planer om å porte den til Mac, såvidt digi.no kjenner til.

For å bruke den trenger du en Windows-maskin med minimum 200 MHz PII eller AMD K6 200 MHz prosessor, selv om det anbefales å ha litt fetere maskin til MP3-kodingen.

Til toppen