Julehilsenen kan slette harddisken

Det kan koste deg dyrt å åpne den hyggelige julehilsenen fra en kollega eller venn. Ormer og virus kan forkle seg som nisser og engler, og træshe harddisken din totalt.

Det kan koste deg dyrt å åpne den hyggelige julehilsenen fra en kollega eller venn. Ormer og virus kan forkle seg som nisser og engler, og træshe harddisken din totalt.

Engler skal om ikke lenge dale ned i skjul. Sjansene for at noen av dem vil dale ned i innboksen din er også til stede, og det er da du bør passe på: Virus og ormer, som jo har gått totalt berserk denne høsten, kan gjemme seg bak hyggelige julehilsener, og gjøre at adventstiden blir preget av reinstallasjon og opprydding heller enn gløgg og kalenderåpning.

Om du bestemmer deg for å klikke på koselige nisser og glitrende trær, kan det medføre for eksempel at informasjon fra din datamaskin sendes ut på Internett eller at hele eller deler av harddisken slettes.

Internettsikkerhetsbedriften RSA Security vil nå advare om disse julekortene og slå et slag for bedre informasjon ute på arbeidssplassene.

- Medarbeiderne må forstå hvilke konsekvenser det kan få å åpne julekort og andre typer vedlegg, ellers spiller det ingen rolle om IT-sikkerheten er under kontroll. Det må ganske enkelt eksistere en sikkerhetspolicy om at man ikke skal åpne eller sende videre denne typen e-post, sier , Dag Ströman, teknisk direktør på IT-sikkerhetsbedriften RSA Security.

En bedrift kan velge å ganske enkelt filtrere bort alle typer vedlegg som kan inneholde noen form for skadelig programvare. I mange tilfeller mener man imidlertid at dette medfører en for stor begrensning, og lar de ansatte sende og ta i mot alle typer vedlegg, også slike som inneholder virus. I dette tilfellet må i stedet bedriftens policy være å informere sine ansatte om å bare åpne vedlegg som man vet man kan stole på. Den avanserte julehilsenen i form av kjørbare filer, det vil si exe-filer, hører definitivt ikke til den kategorien.

- Selv om det varmer med en julehilsen fra venner og bekjente, bør man likevel holde seg til enklere bilde- og lydfiler eller det gamle gode julekortet, sendt via vanlig postgang, sier Dag Ströman.

Til toppen