Julevirus går berserk igjen

Førjulsviruset Navidad er på farten igjen. Nå har det fått eksplosiv spredning i mutert form.

Førjulsviruset Navidad er på farten igjen. Nå har det fått eksplosiv spredning i mutert form.

'Jule-viruset' Navidad er ute igjen. Ormen lagde medium kaos på folks e-postservere før jul, og er nå ute igjen i mutert versjon, under navnet Emmanuel.exe.

En driftsansvarlig på et landsomfattende nettverk med mellom 1000 og 1500 brukere forteller at han de siste 24 timene har mottatt nærmere 3000 virusmeldinger fra antivirus-programvaren på e-postserveren sin.

Og antivirus-selskapenes kundebehandlere har også hatt litt å henge fingrene i.

- Det er en orm vi har hatt kjennskap til siden slutten av november, men nå ser den ut til å ha fått en renessanse. Kundebehandlerne er nesten like travle som i Loveletter-perioden sier Snorre Fagerland i antivirusselskapet Normans analyseavdeling.

Emmanuel.exe bruker MAPI-kompatible e-postklienter, og sender seg selv til alle adresser i innboksen din. Hvis du ikke bruker MS Outlook, så vil du få spørsmål om å starte programmet og sette det som din faste e-postleser, ifølge Normans nettsider.

- Det kan vel være at noen har hatt mye mail i innboksen sin etter jula, og så åpnet vedlegget, sier Fagerland.

Feilfiks for Navidad har også vært ute siden november, og Fagerland tror det er endel som har vært litt slappe til å oppdatere antivirusprogrammene sine.

Vår kontakt i driftsavdelingen hadde oppdatert programvare, og var derfor trygg.

Moralen er derfor: Ikke åpne vedlegg du ikke vet hva er, og husk å oppdatere antivirusprogramvaren.

Hvis du ikke har programvare, kan du laste ned en Emmanuel-drepende demoversjon fra Normans nettsider, eventuelt prøve konkurrenten Symantecs automatiske feilfiks som ligger på deres internasjonale nettsider.

Til toppen