JUSS OG SAMFUNN

Jus-ekspert kaller ICANN partisk

En ekspert i Internett-lovgivning mener ICANN er partisk i domenekonflikter. Ved å undersøke 3400 saker forsterker han kritikken som lenge har eksistert omkring domenesakene.

22. aug. 2001 - 07:27
ICANN

Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy

Newsbytes

WIPO

Stefan HiltNational Arbitration Forum


Hvis klageren ber WIPO eller NAF velge bare én mekler, vinner varemerkeholder i mer enn 80 prosent av tilfellene. Men hvis klager eller innklaget velger å bruke sin rett til å ha tre paneldeltagere, så velger de en hver, mens meklingsorganisasjonen velger en, gjerne etter forslag fra begge sider i konflikten.

I disse tilfellene er vinnersjansen for varemerkeholderen, som ofte er et stort selskap, redusert til "bare" 60 prosent.

En nærmere undersøkelse av paneldeltagerne viser også at 53 prosent av NAFs 966 enkeltmekler-saker ble foretatt av et utvalg på bare seks personer. Og de travleste meklerne har en tendens til å dømme i varemerkeholdernes favør.

Samtidig sier Geist at de paneldeltagerne som anses å være vennligsinnet overfor innklagede domeneeiere, knapt har fått en eneste sak i fanget.

NAFs ivrigste mekler, James Carmody, har gitt varemerkeholderne medhold i 95,7 prosent av alle saker han har dømt. Bare seks ganger har domeneeieren vunnet. Alle de fem ivrigste meklerne har funnet i varemerkehavers favør i mer enn 90 prosent av tilfellene, ifølge rapporten.

Rapporten kan leses i sin helhet på nettsidene til universitetet i Ottawa: Fair.com? An Examination of the allegations of systematic unfairness in the UDRP

I tillegg er det mulig å følge de enkelte paneldeltakernes beslutninger på Geist-teamets nylanserte nettsted UDRPinfo.com.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.