Freedom 251

Kaller superbillig smartmobil for tidenes svindel

Mye virker tilsomt ved prosjektet til Ringing Bells.

Mange tror at den superbillige Freedom 251-mobilen vil vise seg å være såkalt «vaporware». Likevel er de 30 000 som har forhåndsbestilt den.
Mange tror at den superbillige Freedom 251-mobilen vil vise seg å være såkalt «vaporware». Likevel er de 30 000 som har forhåndsbestilt den. (Bilde: Skjermbilde av freedom251.com)

Mye virker tilsomt ved prosjektet til Ringing Bells.

Ingen forstår hvordan det er mulig å selge en smartmobil til 251 indiske rupi, knapt 32 kroner. Til tross for at Freedom 251 er en ganske enkel modell – dog ikke i den aller enkleste klassen – så har beregninger vist at komponentene koster langt mer enn utsalgsprisen på enheten. Faktisk skal skjermen alene være dyrere å produsere enn 32 kroner.

Svindel

Dette har fått mange til å spørre om dette er for godt til å være sant. Dette inkluderer ifølge Engadget flere indiske parlamentsmedlemmer, som anklager ledere av regjeringspartiet, BJP (Bharatiya Janata Party), for å være delaktige i det som omtales som tusenårets største svindel.

Dette skyldes primært at disse lederne skal ha vært med under lanseringsarrangementet. Den indiske regjeringen skal derimot ha hevdet at den ikke har noe med prosjektet å gjøre.

Smartmobilen Freedom 251 ble gjort tilgjengelig for forhåndsbestilling av selskapet Ringing Bells i midten av februar. Forhåndssalget skal nå være stanset, etter at kunder har bestilt nærmere 30 000 enheter til sammen.

Tidspress

Spørsmålet mange nå stiller seg, er om telefonene vil bli levert i juni, slik Ringing Bells lover. Selskapet har ingen egen fabrikk. Pengene fra forhåndsbestillingen skal angivelig brukes til å finansiere produksjonen. Dette er riktignok ikke så uvanlig, særlig i forbindelse med folkefinansierte produkter.

Under et lanseringsarrangement for telefonen ble det delt ut det som har blitt antatt å være testeksemplarer av enheten. Men disse lignet ikke på enheten på de opprinnelige bildene på Ringing Bells’ nettsted.

I stedet viste det seg å være kinesiske enheter av typen Adcom Ikon 4. Merkingen var dog blitt skjult med korrekturlakk. Ifølge Times of India selges den kinesiske mobilen i India for 3699 rupi.

Men ifølge Ringing Bells ønsket selskapet bare å vise fram en mobil som ligner på mobilen de skal tilby. For selskapets mobil skal produseres i India og ikke se helt lik ut.

Til toppen