RESULTATERFINANS

Kamp om Apples krigskasse

–Vi skal ikke arrangere Toga-fest for pengene.

Apples toppsjef, Tim Cook, mener nettbrett vil gå forbi PCen i antall enheter solgt.
Apples toppsjef, Tim Cook, mener nettbrett vil gå forbi PCen i antall enheter solgt.
15. feb. 2012 - 09:06

Apples toppsjef, Tim Cook, lettet tirsdag på sløret til investeringsbanken Goldman Sachs sine kunder. Investorenes appetitt og interesse for selskapet er enorm, og aksjekursen ble tirsdag kveld notert til 509,5 dollar per aksje. Dette priser selskapet til over 2 720 milliarder norske kroner, noe som gjør Apple til verdens mest verdifulle selskap.

Men noe som irriterer selskapets aksjonærer er at de har rundt 100 milliarder dollar i kontanter, som blir investert i verdipapirer med lav risiko, og dermed lav avkastning. Dette er penger som investorene svært gjerne vil ha utdelt som utbytte eller ved at Apple kjøper tilbake egne aksjer for deler av beløpet.

– Må tenke oss om

Så langt har selskapet ikke gjort noe av delene, men heller satset på å bygge en skikkelig krigskasse i tilfelle det kommer behov for det. Cook kunne imidlertid avsløre at styret i selskapet har intense diskusjoner om hva de skal gjøre med det enorme pengeberget.

– Det eneste vi ber om er litt tålmodighet, så vi kan gjøre bevisste valg som er i aksjonærenes beste interesse, sa Cook på investeringsbankens seminar. Men en ting kunne han garantere:

Tim Cook avslørte at det diskuteres friskt i Apples styre om hvordan de skal bruke selskapets enorme krigskasse. Investorene vil svært gjerne ha utbytte. <i>Bilde: Apple</i>
Tim Cook avslørte at det diskuteres friskt i Apples styre om hvordan de skal bruke selskapets enorme krigskasse. Investorene vil svært gjerne ha utbytte. Bilde: Apple

– Vi skal ikke arrangere Toga-fest for pengene, sa Apple-sjefen ifølge nyhetsbyrået Reuters.

På denne lenken kan du høre Tim Cooks innlegg på telekonferansen til Goldman Sachs.

Nettbrett forbi PC

Cook kunne også fortelle at utviklingen i salget av iPad var svært sterkt og spådde at salget av nettbrett ville gå forbi salget av PC-er i antall enheter solgt, og dermed erodere Microsofts Windows sin dominans.

Men samtidig innrømmet Apple-sjefen at konkurransen fra Amazon og deres Kindle Fire-nettbrett var intens. Kindle Fire har vært en stor suksess i det amerikanske markedet og har tatt en stor del av markedet for Android-baserte nettbrett.

Ifølge Wall Street Journal er også Apple i ferd med å tilpasse seg konkurransen. Kildene til den amerikanske finansavisen forteller at selskapet er i ferd med å teste en ny nettbrettmodell med mindre skjerm enn dagens iPad, som har 9,7 tommers skjerm. Ifølge kilder blant Apples leverandører skal de være aktuelle med en 8-tommers skjerm.

De siste ukene har det også gått en rekke rykter om at Apple vil lansere iPad 3 i løpet av mars, men i kjent stil er dette noe selskapet ikke vil kommentere.

Apples iPad hadde rundt 61,5 prosent av markedet for nettbrett i fjorårets tredje kvartal, en nedgang fra andre kvartal da de ifølge IDC hadde en markedsandel på 63,3 prosent.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.