BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kamp om svensk digital-TV

Den svenske regjeringen setter sin lit til at Internett skal redde det statlige kabelnettet. Internett og rundt 600 millioner kroner.

3. aug. 2000 - 14:51

Det digitale kabelnettet skulle ta svensk TV inn i fremtiden og forsvare statskanalen mot kommersielle utfordrere. Det statlige selskapet Teracom har bygd ut nettet, men publikum glimrer med sitt definitive fravær, - bare 25.000 har giddet å leie de nødvendige dekoder-boksene, så SVT har sett seg nødt til å skjære ned på sendingene.

Dette skal regjeringen nå gjøre noe med, skriver svenske FinansTidningen.

- Fra regjeringens side kommer vi til å foreslå at Teracom får bygge ut det digitale kabelnettet så det når ut til 98,5 prosent av husholdningene, sier kulturminister Marita Ulvskog til avisen.

Dette er helt på linje med det den statlige digital-TV-kommisjonen foreslo tidligere i år, og dermed er det flertall i riksdagen for å la Teracom utnytte frekvensspekteret.

Mer om svensk digital-TV:
Svenskene bygger ut bakkenettet
Svensk digital-TV-start uten seere?
Svensk digital-TV ned på bakken
Men svenskene skal ikke ta penger fra statskassen for å finansiere utbyggingen. Teracom realiserte nylig en gevinst på 630 millioner norske kroner gjennom salget av Nordiska satellitaktiebolaget, og det vil selskapet bruke til utbyggingen.

Konkurransen fra satelittsendt digital-TV er hard. Tidligere i uken ble det kjent at MTG-eide ViaSat skal dele ut gratis dekodere til en del av sine kunder, både i Sverige og Norge.

Kulturministeren tror likevel at kabelnettet vil kunne konkurrere med satellittoperatørene. Mulighetene for høyhastighets Internett via kabel skal friste kundene til å strømme til, og esset i ermet er mobil bredbåndstilkobling.

- Til og med markedet (de kommersielle aktørene) kaster sine lystne blikk på det digitale bakkenettet, sier Ulvskog til FinansTidningen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.