Kan kommunisere med magnetisme

En ny måte å sende data på for smartmobiler.

Kan kommunisere med magnetisme
De fleste smartmobiler har allerede innebygde magnetometre. Bilde: Thomas Marynowski

Finske forskere har oppdaget at en vanlig smarttelefon kan faktisk ha en hittil uutnyttet funksjon – nemlig det å kunne kommunisere med omverdenen via magneter.

Vi er tross alt vant til å forholde oss til Wi-Fi, Bluetooth og andre former for trådløs datakommunikasjon, men det viser seg at kompass-funksjonen i de fleste smarttelefoner kan brukes til å sende og motta beskjeder. Såkalte magnetometre, bygget inn i de fleste moderne smartmobiler, er måleinstrumenter som brukes til å måle styrken til magnetiske felt.

Forskere hos universitetet i Oulu i Finland mener altså at disse sensorene kan bruke magnetiske felt til å kommunisere med nærliggende elektromagneter. Dette skriver New Sciencist.

Likevel, det er snakk om en ganske begrenset teknologi, med overføringshastighet på rundt 40 bits i sekundet, og en rekkevidde på opptil to centimeter.

Ifølge forskerne kan det ha sine fordeler. En slik teknologi kunne vært brukt som et sikrere alternativ til NFC-kommunikasjon, for eksempel. Betalingssystemer som bruker NFC kan være et sikkerhetsproblem, siden de fungerer på avstander på opptil 20 centimeter. Det åpner for potensielle sikkerhetshull.

Et magnetisk system med begrensning på to centimeter ville vært sikrere. Magnetene kunne sendt over en sikker kode som aktiverte selve NFC-funksjonen.

Forskerne ser også for seg en slags mer avansert QR-kode-løsning, der man kunne bygget magnetiske sendere inn i reklameplakater.

Foreløpig har forskerne klart å overføre enkle data over magnetfeltet, som webadresser eller musikksekvenser.

Her demonstreres det overføring via magnetfeltet.

Det finnes flere teoretiske måter å anvende teknologien på, og de finske forskerne vil vise frem flere ideer på en konferanse i Seattle i september. De ser også for seg at andre sensorer enn magnetometer kunne vært brukt på lignende måter.

Ifølge Andrew Campbell i forskerteamet Smartphone Sensing Group er det alltid behov for mer båndbredde i smartmobiler, og bruken av magnetometere har sine fordeler.

– Demonstrasjonen er nyskapende og spennende, sier Campbell til magasinet New Sciencist.