Kan tenkes å trekke seg fra Fujitsu Siemens

Siemens skal ha informert Fujitsu om at de ønsker seg ut av deres felles IT-selskap.

Kan tenkes å trekke seg fra Fujitsu Siemens

Siemens skal ha informert Fujitsu om at de ønsker seg ut av deres felles IT-selskap.

Ifølge Wall Street Journal skal tyske Siemens ha informert japanske Fujitsu om at de ønsker å komme seg ut av fellesselskapet Fujitsu Siemens, et europeisk IT-selskap som produserer PC-er, servere og lagringsenheter, og som har sammenfallende produktassortiment med Fujitsu, også Fujitsus Sparc-baserte servere. Partene eier hver sin halvdel. En viktig del av inntjeningen i Fujitsu Siemens er PC-er til forbrukermarkedet.

Fujitsu Siemens ble opprettet i 1999. Avtalen har en tidsramme på ti år: Det innebærer at eierforholdene nødvendigvis må være et tema mellom Fujitsu og Siemens. Dersom Siemens trekker seg, har Fujitsu første rett på å overta deres halvdel. 2008 er siste frist for partene til å varsle at de trekker seg: Ellers forlenges avtalen automatisk til 2014.

Påstanden om at Siemens skal ønske å trekke seg ut, kommenteres ikke av verken Fujitsu eller Siemens.

I en pressemelding fra Fujitsu Siemens Norge karakteriseres artikkelen i Wall Street Journal som «kun spekulasjoner».

– Aksjonærendringer skjer i de fleste selskaper, og dette er naturligvis til vurdering i forbindelse med at den initielle samarbeidsavtalen må forlenges eller endres i løpet av 2009, sier den norske «Country Manager», Jan Eigil Rydningen.

Rydningen forsikrer at forberedelsene til en flott feiring av tiårsjubileet er i gang, og at kunder og partnere «kan stole på oss som sin langsiktige samarbeidspartner».

– Vi vil fortsette vårt arbeid med å lansere nye produkter og løsninger og utvide vårt tjenestespekter også etter 2009, forsikrer han.

Finansmagasinet Forbes peker på at Siemens deltar i tre fellesselskap med store partnere, og at konsernets strategiske reorientering etter korrupsjonsskandalene tyder på at de kan ønske å trekke seg fra samtlige. I tillegg til Fujitsu Siemens dreier det seg om Nokia Siemens Networks som produserer utstyr til teleoperatører, og et samarbeid med Bosch for å la vaskemaskiner.

Forbes skriver at samarbeidet med Nokia nok vil bestå i ett eller to år til, men at Siemens forholdsvis raskt kan tenkes å ville forlate fellesselskapene med Bosch og Fujitsu.

Siemens sier de ønsker å fokusere på tre sektorer: industri, energi og helse. En pågående spareplan krever kostnadskutt på over 1,3 milliarder euro, og at 16.750 årsverk skal bort, det vil si 4 prosent av alle ansatte.

Fujitsu Siemens er ikke akkurat noen gullgruve for Siemens. IT-selskapet leverte i fjor et samlet overskudd før skatt på 105 millioner euro, av en omsetning på 6,6 milliarder euro. Årsoverskuddet er rundt en tidel av det Siemens selv oppnådde bare i siste kvartal.

Analytiker Michael Bahlmann i M. M. Warburg oppfatter at alt peker at Siemens vil trekke seg fra Fujitsu Siemens, og at Fujitsu vil prøve å finne en ny partner framfor å overta hele eierskapet.

Verdien av Fujitsu Siemens anslås til et sted mellom 2 og 3 milliarder euro.

    Les også:

Til toppen