BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kaos i harddisk-markedet

Usikkerheten råder og prisene skyter i været, opptil 300 prosent.

Thailand er verdens nest største eksportør av harddisker etter Kina. En fjerdedel av alle harddisker blir montert ved fabrikker i det flomherjede landet.
Thailand er verdens nest største eksportør av harddisker etter Kina. En fjerdedel av alle harddisker blir montert ved fabrikker i det flomherjede landet. Bilde: Reuters
28. okt. 2011 - 14:41

Harddisker er i ferd med å bli mangelvare. Halve verdens produksjonskapasitet står bokstavelig talt under vann grunnet monsunflommen i Thailand.

Det råder stor usikkerhet i det norske markedet om konsekvensene, både for leveranser av harddisker, og som et resultat også pc-er.

- Vi har merket at tilgjengeligheten har blitt veldig dårlig og prisene har gått kraftig opp, sier innkjøpsdirektør i Komplett Frode Hammer til digi.no.

- Det varierer veldig fra disk til disk og avhenger av produsenten, men prishoppet så langt er i størrelsesorden 100 - 300 prosent. Tyngden ligger nær en dobling, sier Hammer.

Han mener prisene ikke har satt seg ennå, og tror de kan stige ytterligere.

Western Digital og Toshiba har som kjent stoppet all produksjon i Thailand, der de produserer over halvparten av harddiskene sine. Seagate har kommet bedre ut, men også de er rammet fordi selskapet Nidec, som lager motoren i diskene deres, har fått sterkt nedsatt kapasitet etter flommen.

- Bildet er veldig uklart akkurat nå. Men vi forventer at dette vil treffe oss og produsentene i inneværende kvartal, sier Ole Johan Garli, som er IT- og logistikkdirektør i Atea, en storleverandør av pc-utstyr til bedriftsmarkedet.

Tilbakemeldingene fra blant annet HP har vært at de følger situasjonen nøye, men at de så langt har sagt lite konkret om situasjonen, ifølge Garli.

- Noen har satt prisene opp, men veldig mye er hypet og løftes opp som krise og utfordringer. Vi får bruke noen dager for å se hva dette koker ned til. Hvordan dette påvirker vårt eget prisbilde er jeg usikker på.

Men forvirringen blir totalt når noen samtidig går motsatt vei.

- I dag opplevde vi faktisk at forhandleren Itegra satte ned noen priser. Det var en overraskende vending, og jeg ser ikke helt logikken bak det, sier Ateas logistikkdirektør til digi.no.

- Det er en veldig uavklart situasjon. Lenovo som vi jobber tett med forventer vanskeligheter med å levere harddisker fra midten av november. Det blir begrenset kapasitet i hvert fall ut første kvartal 2012, sier Erik Bakkejord i IT-driftsselskapet Intility, som leverer to-tre tusen pc-er årlig til SMB-markedet.

Bakkejord peker på SSD som det åpenbare alternativet, men tror det muligens kan bli begrenset tilgang også på den produktkategorien i neste omgang.

Ingen digi.no har pratet med vil driste seg til å spå om når tilgangen til harddisker kan begynne å normalisere seg.

- Foreløpig er indikasjonene så sprikende at det er vanskelig å si noe konkret om dette, sier innkjøpsdirektør Hammer i Komplett.

Flere av leverandørene nevnt i denne saken har signalisert overfor kundene sine at det kan være fornuftig å fremskynde bestillinger, før tilgangen blir enda dårligere.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.