Kazaa planter hemmelig nettverk

Den populære fildelingstjenesten Kazaa sniker inn programvare som kan "vekkes", på maskinen din. Et firma i California vil bruke din PC i sitt hemmelige nettverk.

Den populære fildelingstjenesten Kazaa sniker inn programvare som kan "vekkes", på maskinen din. Et firma i California vil bruke din PC i sitt hemmelige nettverk.

Et firma i California har sneket inn programvare i fildelingstjenesten Kazaa, og planlegger å vekke PC-ene til tjeneste i et eget nettverk som skal brukes til distribusjon av reklame og annet materiale.

Ifølge CNet har Brilliant Digital Entertainment i all stillhet lagt inn programvare i i de millioner av Kazaa-klienter som er lastet ned av brukere over hele verden. Det hevdes at Brilliant Digital vil vekke PC-ene i nettverket i løpet av få uker, og planlegger å bruke dem som noder i et nettverk de kan kontrollere - til å lagre og spre andre selskapers innhold, som reklame og musikk. Planen er å innhente brukernes tillatelse til å knytte dem til nettverket, opplyser sjefen for selskapet.

De skal i alle fall prøve å tyne penger ut av distribuerte, likestilte nettverk, slik Napster og andre fildelingstjenester etter hvert har begynt å kikke på.

Kazaa er bare ett av fildelingsprogrammene som har fått pes for å installere spyware, spionprogrammer som styrer annonsering og til dels sporer surfernes aktiviteter på nettet.

Brilliant Entertainment vil konkurrere med flere andre selskaper som ønsker å benytte brukernes maskiner og båndbredde til å distribuere materiale på nettet, men til forskjell fra oppstartsselskaper som Red Swoosh og Kontiki, har Brilliant den brilliante fordel at de allerede har sneket inn programvaren sin på mange millioner maskiner. CNet skriver videre at Kazaa-programmet ble lastet ned hele 2,6 millioner ganger bare i forrige uke.

Brilliants programvare heter Altnet Secureinstall og har siden februar blitt levert sammen med Kazaa ved nedlasting. Programmet kan koble seg til andre fildelingstjenester, annonsenettverk eller filtjenere uavhengig av Kazaa-programvaren. Den kan oppdateres automatisk.

Nettverket vil styre seg inn mot bredbåndsbrukere i første omgang og spørre dem om lov til å bruke maskiner og nettilkoblinger til å forme et kjernenettverk.

Brilliant har vært tett involvert i mange viktige hendelser i fildelingsverdenen i det siste. Det nære samarbeidet med programmererne bak teknologien i Kazaa, Morpheus og Grokster. Programmererne solgte Kazaa til et australsk selskap, gamle kjente av Brilliant, da de følte at det ble for hett rundt ørene. Brilliant har opprettet et nytt selskap for fildelingstjenestene sine, kalt Altnet. Kazaa-skaperne fra Nederland eier 49 prosent av Altnet.

Altnet samarbeider nå med annonsenettverket DoubleClick om å distribuere annonser via folks hjemme-PC.

Brilliants leder understreker at folk skal få et valg, og at de kanskje vil bli kompensert for bruken av maskiner og båndbredde. problemet er bare at brukeravtalen for Kazaa allerede har sagt ja til å la Brilliant ta for seg av datakraft og Internett-linjer, uten kompensasjon.

"You hereby grant (Brilliant) the right to access and use the unused computing power and storage space on your computer/s and/or Internet access or bandwidth for the aggregation of content and use in distributed computing. (...)The user acknowledges and authorizes this use without the right of compensation," står det i avtalen.

Om du velger å ikke akseptere betingelsene, får du ikke lov å installere Kazaa. Brilliants programvare kan forøvrig skrus av i ettertid, uten at Kazaa-bruken påvirkes.

Personvernaktivister uttrykker bekymring for virksomheten, da det kan mangle både på teknisk innsikt og personvern-motivasjon hos ungdommene som er hovedmålgruppen for Kazaa.

Til toppen