JUSS OG SAMFUNN

Kildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei

En lekkasje om Huawei har vokst til en massiv skandale for den britiske regjeringen. Nå skal kilden røykes ut.

Storbritannias hardt pressede statsminister Theresa May rammes på nytt av politisk storm.
Storbritannias hardt pressede statsminister Theresa May rammes på nytt av politisk storm. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
26. apr. 2019 - 05:00

Sent tirsdag kveld kunne avisa The Telegraph melde at den britiske regjeringen har bestemt seg for å la den kinesiske mobilgiganten Huawei delta i deler av utbyggingen av framtidas 5G-nett.

Lekkasjen om beslutningen kom etter et møte i Storbritannias nasjonale sikkerhetsråd tidligere samme dag. Der deltar kun utvalgte statsråder og sikkerhetssjefer som har undertegnet en taushetserklæring som forplikter dem til å holde tett om diskusjonene.

Bryter man reglene, risikerer man staffeforfølgelse.

Britiske medier melder at regjeringsråd Mark Sedwill ga deltakerne på møtet et ultimatum om innen torsdag ettermiddag å benekte at de sto bak lekkasjen. Minst fire statsråder skal ha fulgt opp og erklært at det ikke er dem.

Ifølge Sky News kan det bli åpnet politietterforskning av saken.

Skandalen sammenfaller med en bitter maktkamp i torypartiet, og flere av medlemmene i sikkerhetsrådet regnes som hete kandidater til å overta som statsminister når Theresa May går av.

Samtidig er beslutningen i seg selv kontroversiell. Det skyldes frykt for at Huawei kan bli en bakdør for kinesisk spionasje.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.