Kina bruker amerikansk superdatamaskin ulovlig

Kinas største kjernevåpensenter bruker en amerikansk superdatamaskin til å simulere atomvåpenspregninger, på tross av eksportrestriksjoner.

Superdatamaskinen, som skal være ulovlig anskaffet fra USA, brukes til å simulere atomvåpendetonasjoner i Kinas største atomvåpen-forskningsinstitutt.

De amerikanske datamaskinene står i det kinesiske instituttet for anvendt forskning i Beijing, skriver Washington Times.

Instituttet skal være Kinas største institusjon for atomvåpenforskning. Forskningsinstituttet anses å tilsvare USAs Los Alamos National Laboratory ifølge etteretningskilder i Clinton-administrasjonen.

Kineserenes bruk av superdatamaskiner med databehandlingshastigheter på milliarder av operasjoner per sekund ble beskrevet i en hemmeligstemplet rapport som sirkulerte i administrasjonen forrige måned.

Avisens etteretningskilder gir ingen detaljer om hva slags datamaskiner det dreier seg om eller hvordan Kina har fått tak i dem.

Kina er ett av landene som omfattes av eksportrestriksjoner gjennom Wassenaar-samarbeidet.

Restriksjonene foreligger på grunn av den sentrale plassen superdatamaskiner har i å utvikle blant annet atomvåpen, raketter og avanserte konvensjonelle våpen.

Dette er tredje gang Kina har blitt tatt på fersken i å bruke amerikanske datamaskiner til militære fomål. I 1997 måtte Kina sende tilbake en Silicon Graphics-maskin som de hadde importert ulovlig via Hong Kong.

I juli 1999 ble eksportkontrollen løsnet litt da Clinton-administrasjonen bestemte seg for å tillate eksport av maskiner med opptil 6,5 milliarder operasjoner i sekundet, og i februar iår ble dette ytterligere løsnet til 12,5 milliarder operasjoner per sekund.

Les mer om eksportrestriksjoner:


Apple G4 klassifisert som "farlig våpen"

Til toppen