Kunstig intelligens

Kina bygger en KI-superdatamaskin i verdensrommet

Sendte nylig ut de første satellittene.

Kina har planer om å bygge ut store mengder datakraft i verdensrommet for å hevde seg i KI-kappløpet.
Kina har planer om å bygge ut store mengder datakraft i verdensrommet for å hevde seg i KI-kappløpet. Foto: Colourbox/29566534
20. mai 2025 - 15:49

Kina har allerede satt seg selv på KI-kartet med lanseringen av Deepseek-modellen, som gjorde store deler av teknologisamfunnet i vesten nervøse. Landet har imidlertid langt mer ambisiøse planer på gang.

Kina er nemlig i ferd med å bygge et nettverk av satellitter i verdensrommet. I motsetning til prosjekter som Starlink er ideen imidlertid ikke å tilby internettdekning – men derimot å bygge en «KI-superdatamaskin».

Første satellittene allerede i bane

Nettstedet Space News fanget nylig opp nyheten om at de første satellittene i den nye konstellasjonen ble skutt opp den 14. mai, og omfatter til sammen 12 satellitter.

Dette er bare begynnelsen, og planen er å bygge ut nettverket med flere tusen satellitter som kollektivt skal resultere i en ekstremt muskuløs superdatamaskin til KI-bruk.

– Målet er å bygge et nettverk av tusenvis av satellitter med en samlet regnekraft på 1000 petaoperasjoner per sekund (POPS). Satellittkonstellasjonen vil muliggjøre sanntids databehandling i bane og styrke utviklingen av kunstig intelligens i verdensrommet, heter det i en kort melding på Kinas statlige nettsider.

1000 petaoperasjoner per sekund tilsvarer altså 1 exaoperasjon per sekund. Til sammenligning har verdens kraftigste superdatamaskin i dag, Frontier, en ytelse på cirka 1,2 exaflops – men regnemåten er noe annerledes for systemer som er optimalisert for KI. Uansett snakker vi om et riktig så kraftig system.

Satellittene ble designet og bygget av det kinesiske romfartsselskapet  ADA Space, i samarbeid med forskningsinstitusjonen Zhijiang Laboratory.

Laserkommunikasjon med 100 gigabit per sekund

I en pressemelding publisert av ADA Space, oversatt fra kinesisk, opplyses det at denne første konstellasjonen vil ha en samlet ytelse på 5 petaoperasjoner per sekund. Den høyeste ytelsen fra én enkelt satellitt vil ligge på 744 teraoperasjoner per sekund. 

Det opplyses videre at satellittene skal kommunisere med hverandre ved hjelp av laser, med en ytelse på opptil 100 gigabit per sekund.

Den første konstellasjonen vil også komme med en egen KI-modell med 8 milliarder parametere, som riktignok ikke er helt på nivå med de kraftigste KI-modellene som finnes i dag. Dette vil imidlertid trolig endre seg etter hvert som nettverket bygges videre ut.

Denne KI-modellen skal blant annet brukes til oppgaver relatert til vitenskapelige, astronomiske observasjoner.

ADA Space sier at konstellasjonen er ment å møte det økende behovet for sanntidsutregninger i verdensrommet, samt å hjelpe Kina med å ta en global ledelse i utviklingen av rombasert datainfrastruktur og sikre seg en strategisk posisjon i denne industrien.

Hvordan amerikanerne eventuelt responderer på de ambisiøse, kinesiske planene gjenstår å se. Det teknologiske kappløpet mellom de to landene har tilspisset seg kraftig i senere tid, og da særlig innen kunstig intelligens.

Amazon gjør seg klar til å starte rivaliseringen med Starlink. Dette bildet er fra prototyp-oppskytningen i 2023.
Les også:

Nå starter Amazons rivalisering med Starlink for alvor

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.