JUSS OG SAMFUNN

Kina godtar Nokia + Microsoft

Lisensløfter fjerner det siste hinderet mot det store salget.

Nokia og Microsoft har garantert overfor myndighetene i Beijing at kinesiske mobilleverandører vil få rimelig tilgang til nødvendige patenter.
Nokia og Microsoft har garantert overfor myndighetene i Beijing at kinesiske mobilleverandører vil få rimelig tilgang til nødvendige patenter.
9. apr. 2014 - 10:10

I september i fjor avtalte Nokia å selge sin mobiltelefonvirksomhet for 5,4 milliarder euro til Microsoft. Nokia beholdt sine tilhørende patenter, og lovte at tilby lisenser til alle – ikke bare Microsoft – under de såkalte Frand-prinsippene («fair, reasonable and non-discriminatory», det vil si at ingen skal kunne nektes tilgang, bare de godtar å betale samme fornuftige pris som alle andre).

Trass i dette løftet var det frykt for at Microsoft og Nokia kunne finne på å øke sine lisenspriser, selv om begge bestemt avviste at de ville gjøre noe slikt.

Mange av Nokias 30 000 teknologipatenter er såkalt essensielle for mobilkommunikasjon, hvilket vil si at det i praksis er umulig for andre aktører å greie seg uten lisenser. Patentporteføljens verdi er anslått til mellom 3 og 10 milliarder euro. Også Microsoft besitter essensielle mobillisenser.

EU og USA har godtatt avtalen mellom Nokia og Microsoft, under forutsetning av lisensiering skjer under Frand-prinsippene.

Ifølge Inderes-analytiker Mikael Rautanen har det frykt for at kinesiske og andre asiatiske myndigheter ville kreve strengere betingelser enn dem Nokia og Microsoft forpliktet seg til, heter det i en melding fra Reuters.

Både Google og Samsung skal ha henvendt seg til kinesiske myndigheter for å avverge en mulig økning av lisensprisene.

Mens kinesiske myndigheter har behandlet avtalen, har både Nokia og Microsoft avgitt nye erklæringer om at de ikke vil endre dagens lisensbetingelser. Nokia bekrefter at de har sendt en egen erklæring om dette til det kinesiske handelsdepartementet. Microsoft sier de har presisert flere forpliktelser som de akter å holde seg til de nærmeste åtte årene, uten at det innebærer noen endring i forhold til deres praksis i dag.

Utover dette, er den kinesiske godkjennelsen uten spesielle betingelser. Det betyr at avtalen vil kunne fullføres i løpet av april, og at myndighetene i Beijing er tilfreds med at alle kinesiske mobilleverandører vil få tilgang til essensielle og andre patenter tilhørende Microsoft og Nokia på de samme vilkårene som konkurrentene.

Wall Street Journal peker på et mulig gjenværende hinder: En skattestrid mellom Nokia og indiske myndigheter er ikke avklart. Det gjør det vanskelig å overføre Nokias produksjonsanlegg i den indiske delstaten Tamil Nadu til Microsoft. Anlegget sysselsetter 8000 arbeidere. Indiske myndigheter mener Nokia har unndratt skatt ved lovstridige fradrag på eksport av programvare. Ifølge Nokia vil Microsoft-avtalen kunne fullføres selv om denne striden ikke er avklart.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.