KVANTEKRYPTERING

Kina skyter opp kvante-kommunikasjonssatellitt

Skal i teorien ikke kunne avlyttes.

Satellitten QUESS (Quantum Experiments at Space Scale) skal brukes til å teste kvantekommunikasjon over relativt store avstander.
Satellitten QUESS (Quantum Experiments at Space Scale) skal brukes til å teste kvantekommunikasjon over relativt store avstander. Bilde: CAS
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. aug. 2016 - 14:15

Det kinesiske vitenskapsakademiet (CAS) kunngjorde i går at det som skal være verdens første satellitt med støtte for kvantekommunikasjon, ble sendt opp fra Jiuquan Satellite Launch Center i den nordvestre delen av Gobiørkenen natt til i går, lokal tid. 

Sammenfiltring

Satellitten skal brukes i to år og er designet for å etablere «hackersikker» kommunikasjon ved hjelp av en form for krypteringsnøkler som ikke kan knekkes. Disse utnytter det det kinesiske akademiet kaller for det merkeligste fenomenet innen kvantefysikk, nemlig kvantesammenfiltring («quantum entanglement» på engelsk). 

Kombinert med at små partikler kan opptre som om de er på to steder samtidig, har forskere funnet ut at dersom to kvantesammenfiltrede partikler er separert fra hverandre – kan de påvirke hverandre umiddelbart, selv om de to tvillingspartiklene befinner seg på hver sin side av universet. 

Dette kan utnyttes på en måte som gjør det umulig å avlytte eller avskjære data som sendes ved hjelp av kvantekommunikasjon, fordi dette vil endre kvantetilstanden. Ifølge CAS vil det også føre til at informasjonen som avskjæres, vil selvdestruere.

Det har likevel vist seg at det i noen tilfeller er mulig å omgå denne sikkerheten.

Bakgrunn: Skal ha knekt «uknekkelig» kryptering

QUESS

Satellitten som nå er sendt opp i bane rundt Jorden, heter offisielt Quantum Experiments at Space Scale (QUESS), men har også fått kallenavnet Micius, oppkalt etter en kinesisk filosof som i det femte århundret var blant de første som utførte optiske eksperimenter.

Den skal blant annet brukes til å sende sammenfiltrede fotoner til to jordstasjoner som befinner seg 1200 kilometer fra hverandre. Hensikten er å teste kvantesammenfiltring over store avstander, i tillegg til kvanteteleportering mellom satellitten og en jordstasjon i Ali, Tibet. 

Det planlegges også testing av kvantenøkkeldistribusjon mellom satellitten og jordstasjoner i både Canada, Italia, Tyskland og Østerrike. 

Hovedkomponentene i den kinesiske QUESS-satellitten. <i>Foto: NSSC</i>
Hovedkomponentene i den kinesiske QUESS-satellitten. Foto: NSSC

 

Stor nøyaktighet nødvendig

Å oppnå denne kommunikasjonen over så store avstander, er ikke enkelt, siden den optiske aksen til satellitten må pekes nøyaktig mot teleskopet til den aktuelle jordstasjonen, samtidig som at satellitten roterer rundt Jorden med en hastighet på 8 kilometer i sekundet.

– Det er som å kaste en mynt fra et fly på 100 000 meters høyde nøyaktig ned i sprekken på en roterende sparegris, sier Wang Jianyu, som er toppsjef for QUESS-prosjektet, i en pressemelding. 

Forskningssjefen, Pan Jianwei, sier at satellitten utgjør en betydelig overgang i Kinas rolle innen informasjonsteknologi, fra en etterdilter innen klassisk IT-utvikling til en av lederne som viser veien innen framtidige prestasjoner.

Kappløp

– Det har vært et kappløp om å produsere en kvantesatellitt, og det er veldig sannsynlig at Kina kommer til å vinne dette kappløpet, sier Nicolas Gisin, en professor og kvantefysiker ved Université de Genève, til Wall Street Journal

– Det viser igjen Kinas egne til å forplikte seg til store og ambisiøse prosjekter, og å virkeliggjøre dem, sier Gisin. 

Ifølge Pan Jianwe planlegger teamet hans også å gå i gang med prosjekter hvor det blant annet vil testes kvantekommunikasjon mellom satellitter. 

– Dersom Kina sender flere kvantekommunikasjonssatellitter opp i bane, kan vi regne med at et globalt nettverk for kvantekommunikasjon kan etableres rundt 2030, sier han. 

Ifølge Det kinesiske vitenskapsakademiet mener forskere at kvantekommunikasjon vil kunne få stor betydning innen områder som finans og forsvar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.