5G

Kina truer Sverige etter utestengelse fra 5G-nettet - Ericsson kan bli rammet

Utestengelsen av Huawei og ZTE kan få konsekvenser for svensk næringsliv, advarer Kinas utenriksdepartement.

Sveriges statsminister Stefan Löfven presiserer at beslutningen om å utestenge Huawei og ZTE fra den svenske 5G-utbyggingen ikke er politisk. Kina truer likevel med represalier mot svensk næringsliv.
Sveriges statsminister Stefan Löfven presiserer at beslutningen om å utestenge Huawei og ZTE fra den svenske 5G-utbyggingen ikke er politisk. Kina truer likevel med represalier mot svensk næringsliv. Foto: Henrik Montgomery/TT/NTB
21. okt. 2020 - 14:01

Det kinesiske utenriksdepartementet varsler at beslutningen om å utelukke Huawei og ZTE fra det svenske 5G-nettet kan få konsekvenser for svensk næringsliv.

Advarselen kommer dagen etter at den svenske Post- og telestyrelsen kunngjorde at selskapene som vil by på de første 5G-frekvensene i landet, ikke får bruke produkter fra de kinesiske konsernene Huawei og ZTE.

– Sverige bør ha en objektiv holdning og håndtere sin feilaktige beslutning for å unngå negative konsekvenser for svenske selskaper i Kina, sa talsmann Zhao Lijian for Kinas utenriksdepartement på en pressekonferanse onsdag.

Frekvensdirektør John-Eivind Velure i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet føler med sine svenske kollegaer som brått måtte endre planer for sin 5G-auksjon kvelden før den skulle starte i dag, 10. november.
Les også

Bråstopp for svensk «5G»-auksjon. Sikter på norsk «5G»-tildeling før neste sommer

– Ingen politisk beslutning

Kinesiske telekommunikasjonsselskaper er blitt svartelistet i en rekke vestlige land grunnet bekymringer for at kinesiske myndigheter bruker selskapene til å spionere på utenlandske borgere.

Sveriges statsminister Stefan Löfven presiserer at Post- og telestyrelsens avgjørelse ikke er en politisk beslutning rettet mot Kina.

– Hele meningen med lovverket vi har innført, er at vi skal sikre at det er trygt her i Sverige. Det må vi ha lov til å gjøre. Men vi har aldri rettet det mot noe land, sier Löfven.

Telia Norge-sjef Stein-Erik Vellan starter 2024 omtrent på samme måte som han startet 2023; med nedbemanning. 25 ansatte må gå i løpet av februar.
Les også

Telia: Ny nedbemanning tross milliardresultat

Ericsson kan rammes

Blant selskapene som kan rammes dersom Kinas regjering gjør alvor av trusselen, er den svenske telekomgiganten Ericsson, som har 5G-kontrakter med alle de tre største kinesiske mobiloperatørene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Kinas regjering bruker ofte det enorme kinesiske forbrukermarkedet som virkemiddel når de skal reagere mot land som handler mot kinesisk næringsliv, slik de blant annet gjorde mot norsk lakseeksport etter at Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

Konsernsjef Börje Ekholm i Ericsson sier det er motvind og for lave investeringer i mobilmarkedet. Operatørene investerer ikke nok til å gi 5G-kundene de tjenestene de etterspør, sier han.
Les også

Ericsson: Kraftig nedgang i salg av nettverk i vanskelig marked

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.