JUSS OG SAMFUNN

Kina: Vil svare på amerikansk teknologinekt

Kinesiske myndigheter svarer på president Donald Trumps nye tiltak mot teknologigiganten Huawei og varsler «alle mulige tiltak».

Kinas handelsminister Zhong Shan under en pressekonferanse i Beijing mandag. Departementet skriver at det vil svare «med alle mulige tiltak» på USAs siste utspill om å hindre teleselskapet Huawei sin virksomhet.
Kinas handelsminister Zhong Shan under en pressekonferanse i Beijing mandag. Departementet skriver at det vil svare «med alle mulige tiltak» på USAs siste utspill om å hindre teleselskapet Huawei sin virksomhet. Andy Wong/ AP/ NTB scanpix
18. mai 2020 - 12:17

USA strammet før helgen inn mulighetene for at den kinesiske teknologigiganten ad omveier kunne få kjøpe amerikansk teknologi.

Huawei har hittil omgått forbudet ved å kjøpe amerikanske teknologikomponenter via selskap i andre land, men president Donald Trump vil tette smutthullet og kreve at alle som videreselger først må innhente tillatelse fra dem.

USA nekter også Huawei å selge sine produkter i landet og anklager selskapet for å ha et tett samarbeid med kinesisk etterretning.

Vil svare

Kinas handelsdepartement opplyser at landet vil svare på Trump-administrasjonens siste utspill med «alle nødvendige tiltak». De beskylder USA for å misbruke statsmakt og hevder at tiltakene bryter med markedsprinsippene.

– USA bruker statsmakt, under dekke av hensynet til nasjonal sikkerhet, og misbruker eksportkontroll for å undertrykke og legge hindre i veien for navngitte selskaper i andre land, heter det i uttalelsen fra det kinesiske handelsdepartementet.

Ondsinnet

Huawei er ledende i utbygging av 5G-nett. I november i fjor opplyste den kinesiske teknologigiganten at de nå er i stand til å bygge basestasjoner uten bruk av amerikanske deler.

Mandag kommenterte en talsmann for Huawei det siste utspillet fra Trump-administrasjonen og erkjenner at det vil få følger for selskapets virksomhet.

– Denne beslutningen er vilkårlig og ondsinnet og den truer med å undergrave teknologiindustrien verden over, sier talsmannen.

Får følger verden over

– Det vil få følger for utvidelsen, vedlikeholdet og den løpende operasjonen til nettverk verdt hundrevis av milliarder dollar, som vi har rullet ut i over 170 land, sier talsmannen.

USAs beslutning rammer ikke bare Huawei, understreker han.

– Det vil få alvorlige følger for et stort antall globale industrier, ettersom det skapes usikkerhet om forsyningskjedene for databrikker og annen teknologi, sier han.

Avtroppende president Donald Trump er ikke ferdig med Kina.
Les også

Trump setter inn et siste støt mot kinesiske teknologiselskaper før han går av

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.