Kinesisk advarsel mot Android

Gir Google for mye makt, sier IT-departementet i Beijing.

Kinesisk advarsel mot Android
Dokumentet kan tolkes som et signal om forestående regulering til fordel for Googles konkurrenter. Bilde:

Forskningsavdelingen til det kinesiske departementet for industri og informasjonsteknologi («China Academy og Telecommunication Research of the Ministry of Industry and Information Technology») publiserte fredag en 50 siders utredning om Kina og smartmobiler, 移 动 互 联 网 白 皮 书.

Ifølge Reuters, som også viser til analytikere og til lokale presserapporter publisert tirsdag, konkluderer utredningen med at Google har for mye kontroll over smartmobilbransjen i Kina. Det klages også over at Google har diskriminert mot visse kinesiske leverandører.

Følgende sitater tilskrives den kinesiske utredningen:

– Forskning og utvikling rundt mobile operativsystemer i vårt land er for avhengig av Android.

– Selv om Android-systemet er åpen kildekode, er kjerneteknologien og utviklingsplanene strengt kontrollert av Google.

Google skal ifølge utredningen ha hindret kinesiske selskaper fra å utvikle sine operativsystemer ved å forsinke deling av kode. Google anklages også for å ha brukt kommersielle samarbeidsavtaler til å legge bånd på kinesiske leverandørers forretningsmodeller.

Utredningen munner ikke ut i spesifikke forslag til regler eller tiltak. Dokumentets ros til Baidu, Alibaba og Huawei, som alle utvikler egne mobile operativsystemer, tolkes som et signal at myndighetene kan gripe inn.

Beskyldningene mot Google er ikke grepet ut av løse luften.

I september i fjor ble det kjent at Google har presset Acer til å kutte det kinesiske mobiloperativsystemet Aliyun.

Dette utløste en heftig polemikk mellom Google og Alibaba, den kinesiske nettgiganten som står bak Aliyun. Google anklaget Alibaba for å forsøke å klone Android.

IT-departementets anklager mot Google for misbruk av kommersielle avtaler kan tenkes å gjenspeile misnøye over et nytt punkt i lisensavtalen for utviklerpakken Android Software Developer Kit som Google innførte i november i fjor. Den oppgitte begrunnelsen var å stoppe ny Android-fragmentering. Google eierskap til Android SDK illustrerer også departementets poeng med at Google har kontroll over Android.

Sett fra Googles side er Android deres suksesshistorie på det kinesiske markedet, der de ifølge IDC har en markedsandel på 90 prosent, mot 4 prosent for iOS. Søk og annonsering er på langt nær like innbringende for Google i Kina som i andre land. En årsak til dette er at Google har nektet å bøye seg for kinesiske sensurlover. En annen er sterk konkurranse fra lokale aktører, blant dem Alibaba.