JUSS OG SAMFUNN

Klar for auksjon av nye toppdomener

Icann gjør nettet mindre «amerikansk» ved å la valgfrie navn erstatte «.com» med mer.

11. jan. 2012 - 15:07

Torsdag 12. januar klokka 13.01 norsk tid vil Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) begynne å ta i mot søknader fra enhver som vil skaffe seg et toppdomene med et annet navn enn dagens «.com», «.eu», «.net», «.info», «.ord» og så videre.

Utvidelsen har vært i emning lenge, og har vært flittig diskutert siden den ble offisielt kunngjort i juni i fjor. Mange har advart mot kyberokkupasjon av navn man ikke har rett til. Icann mener de har utformet et regelverk som motarbeider forsøk på å registrere andres varemerker og firmanavn, og bedyrer at de vil sørge for at slikt lukes ut i godkjenningsprosessen.

    Les også:

Fristen for å søke er 1. april. Det koster 185 000 dollar å søke: Denne summen refunderes ikke ved avslag. Det vil videre koste minst 25 000 dollar i året å besitte et nytt toppdomene, og bindingstiden er 10 år. Søkere må kunne dokumentere finansiell soliditet i samsvar med kravet om at de må etablere og administrere et sikkert og stabilt «gTLD»-register («generic top level domain»), samt en forretningsplan for denne virksomheten.

Noe av begrunnelsen for å åpne for generiske toppnivådomenenavn, er å gi nettet et mindre «amerikansk» preg.

De fleste av dagens ikke-nasjonale toppnivådomenenavn stammer fra da USA og engelsk var nærmest enerådende på nett. Icann sier de har opplevd et kolossalt press fra ikke-amerikanere, både næringsinteresser og andre, for å åpne for generiske toppdomenenavn. Det gjelder blant annet land som ikke bruker det latinske alfabetet.

Ikke uventet har amerikanske interessenter, som USAs konkurransetilsyn Federal Trade Commission og annonsørforbundet Association of National Advertisers (ANA) vært til dels krasse i sin kritikk. Særlig ANA mener Icann handler overilt, og at også det reviderte regelverket er «full av hull». Icann avviser dette, men erkjenner at endringen, i likhet med alle endringer, kan oppleve problemer.

Verisign, registraren som ansvar for «.com»-registeret, antar at det vil leveres inntil 1500 søknader om nye toppdomenenavn. Icann tror at når prosessen er gjennomført, vil man ha «noen hundre» nye toppdomenenavn.

Godkjenningsprosessen vil ta lang tid. Det ventes ikke at nye generiske toppdomener vil kunne brukes før en gang i 2013. Oppstår det strid rundt et domenenavn, vil prosessen kunne forlenges med opptil et års tid.

Icann-sjef Rod Beckstrom lover full åpenhet rundt godkjenningsprosessen. Icann vil publisere hvem som har søkt på hvilke domenenavn, og ta i mot eventuelle protester. Søkere som prøver å registrere andres varemerker, vil få kontant avslag, lovet han allerede i mai i fjor. Beckstrom lover videre at alle toppledere i alle vordende gTLD-registrarer vil bli nøye sjekket med tanke på å luke ut eventuelle kriminelle søkere.

Både Associated Press og Reuters viser til Melbourne IT Group, en global leverandør av blant annet nettdomenetjenester, som eksempel på firma med ambisjoner om å tjene penger på å hjelpe kunder til å registrere og forvalte generiske domenenavn på toppnivå. De oppgir å ha et hundretalls kunder som ønsker egne toppdomenenavn, enten for å avverge mulig misbruk, eller fordi de ser et gTLD som en mulighet til å fremme eget varemerke.

Blant dem som frykter at uvedkommende skal misbruke navn eller forkortelser som de har krav eller hevd på, er 28 internasjonale organisasjoner, blant dem FN og IMF (det internasjonale pengefondet).

De gikk sammen om en felles skriftlig henvendelse til Icann i desember, der de ba om garantier for at ingen vil tildeles toppdomenenavn om «.un» eller «.imf».

Disse navnene er ikke beskyttet av varemerker, men er opprettet av internasjonale traktater. Icann lover at navn opprettet gjennom internasjonale traktater vil behandles på linje med registrerte varemerker, slik at uvedkommende vil få avslag og tape sine 185 000 dollar dersom de skulle finne på å søke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.