Kombinerer Microsoft Office med åpent format

Massachusetts holder fast ved overgang til åpne formater, men bytter ikke ut Microsoft Office.

Den amerikanske delstaten Massachusetts vakte i fjor høst oppsikt verden over da de vedtok å forby proprietære dokumentformater i forvaltningen. I første omgang ble OpenDocument Format (ODF) og Adobes PDF erkjent som åpent format. Siden er det klart at også Microsofts kommende Ecma-godkjente Open Office XML vil bli godkjent. Overgangen til åpne formater skulle etter planen skje fra januar 2007.

    Les også:

Det var stort sett antatt at Massachusetts samtidig ville velge å bytte ut Microsoft Office med kontorpakker som støtter ODF, for eksempel StarOffice, OpenOffice.org eller IBM Workplace.

Organisasjoner for synshemmede satte i gang en offensiv for å avverge dette. De pekte på at ingen av pakkene som støtter ODF, er tilrettelagt for synshemmede, i motsetning til pakken som er i bruk i dag, nemlig Microsoft Office.

Utfordringen har fått delstatens IT-sjef Louis Gutierrez til å skjære gjennom, og tillempe planen for overgang til ODF slik at alle brukere slipper å bytte ut Microsoft Office.

Gutierrez viser til at det nå finnes tillegg – plug-ins – til Microsoft Office som gjør det mulig å anvende ODF som standard format.

Han sier ikke hvilken plug-in han har valgt, men skriver i en redegjørelse at overgangen til ODF-tillegget vil fases inn trinnvis fra desember i år til juni neste år.

Gutierrez skriver at bruken av en ODF-plug-in til Microsoft Office vil bidra til å gjøre overgangen mindre kostbar og lettere håndterbar for brukerne.

Det understrekes at denne planen gjelder på kort sikt, og at man ikke kan utelukke en overgang til andre kontorpakker på lengre sikt.

Til toppen