Kommende Xeon knuser rekorder

Kommende Xeon knuser rekorder

Intels første Xeon-prosessor med Core-mikroarkitektur får en enorm ytelse, viser nye målinger.

Intel har lagt mye penger og prestisje i selskapet nye mikroarkitektur, Intel Core. Denne løsningen skal være svaret på selskapets utfordringer knyttet til mange av Intel-prosessorenes noe svake ytelse/watt-forhold, en sentralt forhold som har vært med på å gi hovedkonkurrenten AMD betydelige markedsandeler.

Intel skal i juni begynne å levere den første prosessoren basert på den nye mikroarkitekturen, men har allerede nå avslørt en rekke detaljer om prosessoren. Dessuten har selskapet utført flere vanlige ytelsestester på ulike systemer som benytter den kommende prosessoren.

Den første prosessoren med Core-mikroarkitekturen er i Intels Xeon 5160, som tidligere har vært kjent under kodenavnet Woodcrest. Dette er en tokjernet brikke basert på 65 nanometers prosessteknologi, noe som er med på å redusere effektforbruket til maksimalt 65 watt. Den er klokket til 3 GHz og er utstyrt med 4 MB sekundært cacheminne. Den støtter en systembuss klokket til 1333 MHz og minne av typen FB-DIMM (Fully-buffered dual in-line memory module), som skal åpne for bedre minnekapasitet, gjennomstrømning og generell pålitelighet. Også AMD vil støtte denne minnetypen, men først i 2007.

Prosessoren skal også ha støtte for eksisterende teknologier som Intel Virtualization Technology (VT), Intel Active Server Manager og Intel I/O Acceleration Technology (I/OAT).

VT er Intels maskinvarebasert virtualiseringsteknologi. Active Server Manager er en løsning for administrasjon av store dataanlegg hvor både maskinvare, programvare og firmware integreres. I/OAT skal gi bedre responstid for applikasjoner, bedre I/O-ytelse for servere og bedre pålitelighet generelt.

Den nye prosessorserien er beregnet for Intels nyeste plattformer for servere og arbeidsstasjoner, henholdsvis Bensley og Glidewell.

    Les også:

Intel har delvis i samarbeid med eksterne selskaper ytelsestestet blant annet kommende servere fra Dell, HP, IBM og Fujitsu Siemens som alle er basert på Xeon 5160. Resultatene er blitt publisert på denne siden.

Flere av maskinene skal ha satt ny rekord i tester som SPECint_rate_base2000, SPECjbb2005, TPC-C og SPECWeb2005.

I enkelte tester skal ytelses være så mye som 125 prosent høyere enn den nåværende generasjonen av tokjernede Xeon-prosessorer, og 60 prosent høyere enn et system basert på den raskeste utgaven av AMD Opteron. De fleste systemene som er blitt testet, har vært utstyrt med to prosessorer.

Interessant er også denne rapporten fra Principled Technologies, som hevder at et system med den nye Xeon-prosessoren har et maksimalt ytelse/watt-forhold som er nesten 84 prosent bedre enn et tilsvarende AMD Opteron 285-system.

Det må understrekes at denne rapporten er laget på oppdrag for Intel, sammen med flere på denne siden, men den er temmelig detaljert, så eventuelle mangler i testen bør kunne være mulige å avsløre.

Til toppen