SIKKERHET

Kommuner bes om å se på IT-sikkerheten etter Russlands invasjon

Russlands invasjon av Ukraina har økt usikkerheten rundt trusselnivået i det digitale rom, mener Kommunaldepartementet. De ber kommunene se på sikkerhetstiltak.

– Det er nødvendig at alle kommuner nå vurderer sin egen sikkerhets- og sårbarhetssituasjon, skriver kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram til kommunene.
– Det er nødvendig at alle kommuner nå vurderer sin egen sikkerhets- og sårbarhetssituasjon, skriver kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram til kommunene. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
9. mars 2022 - 14:27

Kommunenes organisasjon KS deler oppfordringen i et brev til alle landets ordførere og kommunedirektører. Der kommer departementet og KS med konkrete råd om hvordan kommunene kan forebygge og avverge cyberangrep.

– Per i dag vurderer ikke norske myndigheter at trusselnivået mot virksomheter er økt på bakgrunn av denne konflikten. Samtidig må det presiseres at situasjonsbildet kan endre seg raskt, skriver  kommunal- og moderniseringsminister Bjørn Arild Gram og KS' styreleder Gunn Marit Helgesen i brevet til kommunene.

De skriver at de venter økt aktivitet med svindel, nettfisking og sosial manipulering i tiden fremover.

Det anbefales tiltak på følgende områder:

  • Sikkerhetsovervåkning
  • Sikring av kritiske funksjoner og tjenester
  • Beskytte tjenester som er tilgjengelig på Internett
  • Årvåkenhet og teknologi

Også Justis- og beredskapsdepartementet  regner med at det vil komme flere digitale angrep i tiden framover og har bedt kommunene om å ta cybertrusselen på alvor.

Både velkjente og helt nye hackergrupper deltar på begge sider av krigen mellom Russland og Ukraina.
Les også

Her er hackergruppene som deltar i krigen mellom Russland og Ukraina

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.