Kongressen vurderer krypto-restriksjoner

Kryptert kommunikasjon kan ha hindret etterretningstjenestene å fange opp forvarsler om tirsdagens terrorangrep. Nå vurderes det restriksjoner.

Kryptert kommunikasjon kan ha hindret etterretningstjenestene å fange opp forvarsler om tirsdagens terrorangrep. Nå vurderes det restriksjoner.

Osama Bin Laden, USAs hovedmistenkte i forbindelse med terroraksjonene tirsdag, skal være leder for en høyteknologisk og avansert gruppering kalt Al-Qaida, som blant annet skjuler sine skjuler sine spor ved hjelp av krypteringingsteknologi.

Kryptering og andre hemmelighets-teknologier som steganografi, gjør det mulig å sende e-post eller publisere informasjon som bare kan leses av den som har "nøkkelen" til informasjonen.

Nå er personvernsaktivister bekymret for at USAs myndigheter skal innføre strenge restriksjoner på denslags, i etterkant av terrorangrepene på tirsdag. Temaet skal allerede ha vært oppe i kongressen, skriver Wired News.
Senator Judd Gregg skal ha oppfordret til globalt forbud mot krypto-produkter som ikke har bakdører som lar etterretningsorganisasjonene avlytte kommunikasjonen.


Gregg mener krypterings-produsentene har et borgeransvar for å legge inn dekrypteringsmetoder, men la til at eventuell dekryptering av informasjon ville måtte skje med rettslig kontroll.

Også Clinton-administrasjonen prøvde å starte en slik prosess, men økset prosjektet midtveis.


Som Wired-journalist Declan McCullagh skriver: Nye lover som var utenkelige for tre dager siden, er plutselig helt plausible.

Mange typer krypteringsteknologi kan lastes ned gratis fra Internett, og det er fort gjort å lære seg måter å skjule, anonymisere og hemmeligholde informasjon på. Mange personvernsaktivister advarer nå mot å bytte frihet mot antatt høyere sikkerhet, og det er nok ikke lenge før noen trekker frem Benjamin Franklins uttallelse om forholdet mellom disse to tingene: He who would give up freedom for temporary safety, deserves neither freedom nor safety, skal han ha sagt.

Hele Wired-artikkelen kan du lese her (åpner i nytt vindu).

Til toppen